10 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξίδι

07 Νοε 2023 - 17:41 | Χρήσιμες συμβουλές
10 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξίδι

Το ξίδι εκτός από τη μαγειρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καθαριστικό προϊόν στις δουλειές του σπιτιού, από το πλύσιμο των τζαμιών στα παράθυρα έως την αφαίρεση λεκέδων από τα παπούτσια.

Αν και το ξίδι είναι ένα φθηνό, μη τοξικό και εύκολα διαθέσιμο καθαριστικό μέσο, δεν είναι η κατάλληλη λύση σε όλες τις περιπτώσεις.

Λίστα με 10 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξίδι προκειμένου να αποφύγετε πιθανές ζημιές

  • Ότι Περιέχει Χλωρίνη
  • Μάρμαρο, Γρανίτης και άλλα φυσικά πετρώματα
  • Αρμοί
  • Ανοξείδωτος Χάλυβας
  • Κερωμένες ξύλινες επιφάνειες
  • Σκεύη από χυτοσίδηρο
  • Ηλεκτρονικά είδη
  • Ελαστικά παρεμβύσματα και Σωλήνες
  • Σίδερο ρούχων
  • Ακαθαρσίες κατοικίδιων

Ότι Περιέχει Χλωρίνη

Όταν η χλωρίνη αναμιγνύεται με ξίδι, δημιουργείται μια χημική αντίδραση που παράγει τοξικό αέριο χλωρίου. Αν και αυτός ο πρώτος κανόνας του τι δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξίδι είναι κάπως ασυνήθιστος, είναι ο πιο σημαντικός. Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη ή προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη με ξύδι.

Μάρμαρο, Γρανίτης και άλλα φυσικά πετρώματα

Το μάρμαρο, ο γρανίτης και άλλα υλικά σε πάγκους, δάπεδα και τοίχους ντους και σε άλλα οικιακά είδη, όπως τα σερβίτσια, δεν πρέπει να καθαρίζονται με ξύδι καθώς το οξύ από το ξύδι μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στα φυσικά πετρώματα.

Αρμοί

Οι αρμοί που δεν είναι σφραγισμένοι ή έχουν φθορές δεν πρέπει να καθαρίζονται με ξίδι. Και αυτό γιατί το ξίδι μπορεί να διαβρώσει τους αρμούς με την πάροδο του χρόνου. Οι σφραγισμένοι αρμοί μπορούν να καθαριστούν με ξίδι, αλλά είναι καλύτερο να το αποφεύγετε και να προτιμάτε μη όξινα καθαριστικά για να αποφύγετε την διάβρωση τους.

Ανοξείδωτος Χάλυβας

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό μαχαιριών, μαγειρικών σκευών και άλλων οικιακών συσκευών κατασκευασμένων από ανοξείδωτο χάλυβα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το ξύδι και να προτιμάτε ένα μη όξινο καθαριστικό. Η παρατεταμένη έκθεση στα οξέα του ξιδιού, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στον ανοξείδωτο χάλυβα.

Κερωμένες ξύλινες επιφάνειες

Ο καθαρισμός μίας κερωμένης ξύλινης επιφάνειας με καθαρό ξίδι μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και πρέπει να αποφεύγεται. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε αραιωμένο ξίδι ή επιλέξτε ένα μη όξινο καθαριστικό που είναι ασφαλές για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες.

Σκεύη από χυτοσίδηρο

Το ξίδι μπορεί να διαβρώσει την αντικολλητική επίστρωση στα σκεύη από χυτοσίδηρο. Επίσης, η παρατεταμένη έκθεση της επιφάνειας σε αποσταγμένο λευκό ξίδι, μπορεί να προκαλέσει φθορά στον χυτοσίδηρο.

Ηλεκτρονικά είδη

Οι οθόνες των τηλεοράσεων, των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με ξίδι ή με καθαριστικά που περιέχουν ξύδι, γιατί μπορεί να καταστρέψουν την αντιθαμβωτική τους επίστρωση.

Ελαστικά παρεμβύσματα και Σωλήνες

Η παρατεταμένη έκθεση σε ξίδι μπορεί να προκαλέσει την αποσύνθεση των λαστιχένιων τμημάτων, όπως των παρεμβυσμάτων και των σωλήνων. Ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν καθαρίσετε οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων, ψυγεία ή πλυντήρια πιάτων με ξύδι, για να βεβαιωθείτε ότι το τα λάστιχα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συσκευές μπορούν να έρθουν σε επαφή με το ξύδι χωρίς να καταστραφούν.

Σίδερο ρούχων

Ένα ακόμη παράδειγμα οικιακής συσκευής που δεν είναι καλό να καθαρίζεται με ξίδι, είναι το σίδερο για τα ρούχα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής για να βεβαιωθείτε ότι το ξίδι δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην μεταλλική επιφάνεια.

Ακαθαρσίες κατοικίδιων

Το ξίδι δεν δεν ενδείκνυται για τον καθαρισμό των περιττωμάτων των πιστών σας φίλων, ειδικά από μαλακές επιφάνειες όπως χαλιά, έπιπλα με ταπετσαρία ή στρώματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων, η χρήση ξυδιού στις ακαθαρσίες των κατοικίδιων δεν συνιστάται επειδή «οι έντονες χημικές οσμές μπορεί να αυξήσουν την συχνότητά ούρησης του κατοικίδιου σε εκείνο το σημείο». Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα βιολογικό καθαριστικό με ένζυμα για τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων.

Πηγή: epiloges.tv