Δεν μπορείς να χάσεις βάρος όσο κι αν προσπαθείς;

11 Νοε 2023 - 09:39 | Χρήσιμες συμβουλές
Δεν μπορείς να χάσεις βάρος όσο κι αν προσπαθείς;

Ξεκινάς την καινούρια σου διατροφή και την τηρείς 100%, παράλληλα κάνεις συστηματικά άσκηση, και πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περίμενες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

 
Αρχικά, μην πανικοβάλλεσαι. Δεν χρειάζεται καθόλου stress μία τέτοια κατάσταση. Αυτό που θέλω να αναρωτηθείς είναι εάν οι προσδοκίες σου είναι ρεαλιστικές και να δεις παρακάτω κάποιους πιθανούς λόγους.

1. Χάνεις βάρος, απλώς δεν το επιβεβαιώνει η ζυγαριά σου (ακόμα)
Το ότι δεν κατεβαίνει κάθε μέρα η ζυγαριά, δεν σημαίνει ότι δεν χάνεις λίπος και η διατροφή που ακολουθείς δεν αποδίδει. Η ζυγαριά δεν είναι, σχεδόν ποτέ, αντιπροσωπευτική. Αυτό συμβαίνει γιατί σημαντικό ρόλο στις γυναίκες διαδραματίζουν οι ορμόνες, οι οποίες μπορούν και έχουν σημαντική επίδραση στη ποσότητα νερού που «κατακρατεί» το σώμα, ειδικά τις μέρες έμμηνου ρύσεως ή στα μισά του κύκλου. Επίσης, η έναρξη άσκησης, είναι πιθανό να σαμποτάρει τον δείκτη της ζυγαριά σου, καθώς παράλληλα αυξάνεις μυϊκή μάζα , κάτι που «ζυγίζει» και αποτυπώνεται στη ζυγαριά. Επομένως, απέφυγε την καθημερινή ζύγιση, ακολούθησε το πλάνο διατροφής σου χωρίς να σε πτοεί το νούμερο που βλέπεις, κάνε τη γυμναστική σου και δες τις αλλαγές στο σώμα σου να συμβαίνουν με τον καιρό.

2. Χάνεις το «μέτρο» και οι μερίδες σου είναι μεγαλύτερες χωρίς να το καταλαβαίνεις
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις τσιμπολογήσει στο γραφείο «κάτι παραπάνω» ενώ παράλληλα είχες πολύ δουλειά, τσιμπάς ταυτόχρονα την ώρα που ετοιμάζεις το γεύμα σου και έχεις κάνει συνήθεια το τσιμπολόγημα το βράδυ. Αυτά είναι τσιμπολογήματα που σου κοστίζουν για δύο λόγους. Πρώτον, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι extra θερμίδες που σου στερούν ενδεχομένως το χαμηλότερο βάρος που θέλεις και δεύτερον, ακριβώς επειδή γίνονται ασυναίσθητα , δεν τα καταλαβαίνεις, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες διαφόρων snack (άρα πολλές θερμίδες) αλλά να καταλήγεις και πεινασμένη/ος! Αυτό που θα σε βοηθούσε είναι η καταγραφή των γευμάτων σου. Δοκίμασε για 1 εβδομάδα να γράφεις ό,τι τρως και πίνεις.

3.Δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι σημαντικός ρυθμιστής της όρεξης και στην απώλεια βάρους αποτελεί το χρυσό κλειδί. Η κατανάλωση πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα , περίπου 25-30 γραμμάρια, θα μειώσει δραστικά την επιθυμία σου για τσιμπολόγημα ενώ θα σε κρατήσει χορτάτη/ο για περισσότερες ώρες. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και δες τα επίπεδα της όρεξης σου να μειώνονται αισθητά το υπόλοιπο της ημέρας.

4. Αποφεύγεις τις ασκήσεις αντιστάσεων (τα βάρη)
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν θέλεις να πετύχεις απώλεια βάρους είναι κάποια μορφή προπόνησης με αντιστάσεις, όπως με λάστιχα και βάρη. Η γυμναστική με αντιστάσεις είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσεις λίπος ενώ αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας που συχνά σχετίζεται με την απώλεια βάρους και βοηθά στη διατήρηση της μακροχρόνιας απώλειας λίπους.

5. Πίνεις τις θερμίδες σου
Υπάρχουν ροφήματα που περιέχουν αρκετά σάκχαρα ή πρόσθετη ζάχαρη και αν συνηθίζεις να τα καταναλώνεις , τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς. Χυμοί φρούτων, βιταμινούχα νερά και ενεργειακά ποτά είναι μερικά από τα ροφήματα που πιθανόν να καταναλώνεις και να σου προσδίδουν περιττές θερμίδες λόγω των σακχάρων που περιέχουν. Απέφυγε όσο μπορείς, όλα τα ζαχαρούχα ποτά, τους συσκευασμένους χυμούς και διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες για να εντοπίσεις τα «κρυμμένα» σάκχαρα. Γενικά, προτίμησε ροφήματα που περιέχουν λιγότερο από 5% σάκχαρα. Φυσικά, η μεγάλη και συχνή κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας που το βάρος σου δεν πέφτει, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάς και την επαρκή ενυδάτωση σου , καθώς το νερό βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους και στη ρύθμιση της πείνας σου.

6. Ο ύπνος σου δεν είναι καλός
Ο ποιοτικός ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σωματική και ψυχική σου υγεία καθώς και το βάρος σου. Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-8 ώρες το βράδυ χωρίς διακοπές ώστε το σώμα να ξεκουράζεται και να επιτελεί όλες τις βασικές του λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας λίπους.

Last but not least…. Οι προσδοκίες σου δεν είναι ρεαλιστικές
Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες ατελείωτες και να γράφουμε διάφορους παράγοντες, που επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τελικά δεν ρίχνουν το νούμερο της ζυγαριάς σου. Όμως, πριν από όλα αυτά σου προτείνω να σκεφτείς αν οι απαιτήσεις που έχεις σχετικά με την απώλεια βάρους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σίγουρα θέλεις γρήγορη απώλεια βάρους, μια πιο ωραία εικόνα- εμφάνιση άμεσα και πολλά ακόμη, αλλά είναι εφικτά;! Γιατί αν δεν είναι, είναι πολύ λογικό να χάνεις την υπομονή σου και συνεχώς να μπαίνεις σε φαύλους κύκλους αυστηρής δίαιτας και μετέπειτα υπερκατανάλωσης φαγητού.

Μην συγκρίνεσαι και μην περιμένεις θαύματα. Η αυστηρή δίαιτα δεν λειτουργεί. Εάν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις μακροπρόθεσμα, εστίασε στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που θα βελτιώσουν συνολικά την υγεία σου.

Η χρυσή τομή βρίσκεται πάντα στην υπομονή και την επιμονή!

savoirville