Επικαιρότητα:

Έρευνα: Τι προκαλεί το Tik Tok στους εφήβους

13 Φεβ. 2022 - 11:21 | Παιδιά
Έρευνα: Τι προκαλεί το Tik Tok στους εφήβους

Το Tik Tok μαζί με το Instagram είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για τους νέους και ειδικά τους εφήβους.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλυτερη προσοχή από τους γονείς γιατί οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις είναι πλέον παραπάνω από ορατοί. Νέα έρευνα, μάλιστα, έδειξε τις επιπτώσεις της καθημερινής χρήσης του δημοφιλούς Tik Tok. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health, οι έφηβοι που είναι «εθισμένοι» στο συγκεκριμένο διαδικτυακό μέσο εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ενώ ταυτόχρονα έχουν εξασθενημένη μνήμη.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι  οι έφηβοι είχαν χειρότερη απόδοση σε τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα απομνημόνευσης και αυτό πιθανά να έχει προκληθεί από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους που προκαλεί η καθημερινή χρήση των social media.

Επιπλέον, για τις ανάγκες της έρευνας, πάνω από 3.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην Κίνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την χρήση των Social Media και πιο συγκεκριμένα του TikTok.  Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να δουν την επίδραση που έχουν τα κοινωνικά μέσα στην καθημερινότητά τους  αλλά και αν παρουσίασαν συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούσαν το TikTok για κάποιο διάστημα. Επίσης, οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Tα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων σε συνδυασμό με τις απαντήσεις στα τεστ μνήμης έδειξαν ότι η υπερβολική χρήση του TikTok πράγματι επηρεάζει την απόδοσή τους, την ικανότητα απομνημόνευσης, την ψυχολογία τους αλλά και ότι αποκτούν μία σχέση εξάρτησης με το μέσο.

.baby