Νέοι γονείς: Το άγχος για την ανατροφή των παιδιών και πώς αντιμετωπίζεται

20 Μαρ. 2022 - 09:23 | Παιδιά
Νέοι γονείς: Το άγχος για την ανατροφή των παιδιών και πώς αντιμετωπίζεται

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το θέμα της ανατροφής των παιδιών, και το άγχος που φέρνει στους νέους γονείς. Είναι δικαιολογημένα αυτά τα άγχη και πώς μπορούν οι γονείς να τα περιορίσουν; Στην εκπομπή μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Μαρία Ηλιάκη, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, και Χριστίνα Γρηγορέα, ψυχολόγος.

«Η κόρη μου είναι δέκα μηνών. Ζούμε σε περίεργες εποχές, υπάρχει το άγχος του τι θα γίνει αύριο. Τα σκέφτομαι όλα και όλα περνούν από το μυαλό μου, αλλά προσπαθώ να μείνω στο τώρα και σε πράγματα όπως πώς θα την κοιμίσω, αν θα φάει καλά. Αλλά όταν είσαι γονιός όλα έρχονται στο μυαλό σου», σημείωσε η Μαρία Ηλιάκη.

«Είναι εύλογα αυτά τα άγχη. Το θέμα είναι τι κάνουμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους γονείς να είναι γειωμένοι στο τώρα, και να μην σκέφτονται συνέχεια το μέλλον και το αύριο. Είναι σημαντικό να μένουμε στο τώρα», τόνισε η κ. Γρηγορέα.

«Στην αρχή ήμουν πολύ αγχωμένη. Στην αρχή αισθάνθηκα ότι δεν το έχω, ότι δεν ξέρω τι θα γίνει. Για παράδειγμα με το θηλασμό, το είχα μεγαλοποιήσει πολύ, αλλά τελικά ακολούθησα το ένστικτό μου και όλα πήγαν πολύ καλά. Οι πρώτοι 5 μήνες ήταν δύσκολοι», ανέφερε η Μαρία Ηλιάκη.

«Το ένστικτο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ήρεμοι, να διαχειριστούμε το άγχος μας γιατί το περνάμε στο μωρό. Η αγωνία είναι δικαιολογημένη γιατί μιλάμε για αχαρτογράφητα νερά. Όμως υπάρχουν οδηγίες από παιδιατρικές ακαδημίες που αναφέρουν το κάθε στάδιο του παιδιού και μπορούν να βοηθήσουν πολύ μια μαμά, να γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει», εξήγησε η κ. Γρηγορέα.

«Είχα αρκετές φίλες που έχουν γίνει μαμάδες. Επέλεξα τις δύο πιο ψύχραιμες. Μου είχαν στείλει λίστες για πρακτικά θέματα, και το πήγα σιγά – σιγά. Με βοήθησαν πολύ τους πρώτους μήνες», σημείωσε η Μαρία Ηλιάκη.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε παύσεις. Να σταματάμε λίγο, να κάνουμε αναπνοές, να απομονωθούμε λίγο και να έρθουμε σε επαφή με τις ανάγκες του μωρού. Αν πάμε πιο ήρεμοι, και το μωρό θα ηρεμίσει πιο γρήγορα», τόνισε η κ. Γρηγορέα.

«Θεωρώ ότι δεν είμαι υπερπροστατευτική. Θέλω να την κάνω και ανεξάρτητη. Ήθελα από νωρίς να τη μάθω να κοιμάται μόνη της και τελικά έγινε», περιέγραψε η Μαρία Ηλιάκη για την κόρη της.

«Οι νέοι γονείς είναι πολύ παραχωρητικοί με τα παιδιά τους, και αυτό είναι μια υπερβολή. Επίσης, είναι σημαντικό να λέμε στον εαυτό μας ότι οι σκέψεις που έχουμε είναι μόνο σκέψεις, και να εστιάζουμε στο τώρα. Κανείς δεν ξέρει το αύριο. Είναι σημαντικό το παιδί να μη νιώθει ότι ο γονέας καταρρέει, και ότι παραμένει φροντιστής. Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, μπορούμε να κλάψουμε μπροστά στο παιδί μας. Το παιδί πρέπει να ζει σε ανθρώπινο περιβάλλον, γιατί αύριο θα ζήσει σε μια κοινωνία. Αρκεί να μη δει το γονιό να καταρρέει», τόνισε η κ. Γρηγορέα.

«Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε μια φούσκα, έχουν πολλά προβλήματα στο μέλλον. Η ενοχή είναι συνυφασμένη με το σύγχρονο γονέα. Αν έχω έστω και ένα μισάωρο στοχευμένα για το παιδί, είναι ευεργετικό για το παιδί, και είναι πολλές φορές πιο αρκετό και ουσιώδες από γονείς που περνούν όλη τη μέρα με το παιδί τους», πρόσθεσε.

«Τα παιδιά περισσότερο βλέπουν, παρά ακούν», είπε ακόμα η κ. Γρηγορέα.