Εφηβεία: Η πιο καθοριστική και δύσκολη φάση στη ζωή των παιδιών - Ο οδικός χάρτης

27 Μαρ. 2022 - 07:41 | Παιδιά
Εφηβεία: Η πιο καθοριστική και δύσκολη φάση στη ζωή των παιδιών - Ο οδικός χάρτης

Πονοκέφαλος για την πλειονότητα των γονέων, από την στιγμή μάλιστα που θα γεννηθούν τα παιδιά τους, είναι η περίοδος της εφηβείας που θα περάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Πρόκειται για την πιο καθοριστική φάση στη ζωή των παιδιών και αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, όπως συνομολογούν και αρκετοί ψυχολόγοι.

Καλεσμένες του Μιχάλη Κεφαλογιάννη στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» βρέθηκαν η Δήμητρα Κωστάκη και η ψυχολόγος Άννα Κανδάρακη.

Η Δήμητρα Κωστάκη είναι μοντέλο και μητέρα, η οποία έχει τρία παιδιά, δύο από τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία.

«Είναι 22 χρόνων και περνούν ακόμη εφηβεία, με χρονοκαθυστέρηση», είπε αστειευόμενη η κ. Κωστάκη, κάτι που μπορεί να συμβεί σύμφωνα με την Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγο.

«Βεβαίως συμβαίνει, είναι σύνηθες. Έχω θεραπευόμενη που είναι γύρω στα 62 και αυτήν την στιγμή, επειδή δεν είχε τον χώρο να απολαύσει το σώμα της στην εφηβεία της, το ζει τώρα μετά την απώλεια των γονιών της».

Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, «η εφηβεία θέλει χώρο για να ‘ανοίξει’», ωστόσο για τους περισσότερους γονείς η φάση της εφηβείας των παιδιών τους είναι τρομακτική.

«Έχουμε εκρήξεις από τα παιδιά, έχουμε αρνήσεις σε όλα, είναι ένα μόνιμο ‘όχι’», λέει η Δήμητρα Κωστάσκη, που επισημαίνει ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, εξού και θέλει διαφορετική αντιμετώπιση.

«Οι ψυχικές αλλαγές, το πώς το βιώνει το κάθε παιδί, είναι μοναδικές γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό» είπε η ψυχολόγος.

Η χρονική περίοδος, το οικογενειακό περιβάλλον, η σχέση του παιδιού με τους γονείς του είναι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εφηβεία, με τους γονείς να πέφτουν συχνά στην παγίδα ότι τα παιδιά τους έχουν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα που καθορίζει την εφηβεία τους.

«Είναι συνδυασμός πραγμάτων βιολογικών και περιβαλλοντικών. Δεν πρέπει να έχουμε γενικές μανιέρες γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Οι έφηβοι έχουν πολλά να μας μάθουν. Πρέπει να ακούσουμε πολλές χαζομάρες για να ακούσουμε το ένα σημαντικό, αλλά έχει σημασία να το ακούσουμε».

Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, «η εφηβεία είναι ένα σταυροδρόμι με αρχή και τέλος. Στο τέλος της περιόδου, οι έφηβοι πενθούν χωρίς να το καταλαβαίνουν, την παιδικότητα που χάνουν. Μαζί πενθούν και οι γονείς που νιώθουν ότι χάνουν το παιδί τους».

Η ήσυχη εφηβεία δε σημαίνει απαραίτητα και καλή εφηβεία σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Θα πρέπει να υπάρχει χώρος να εκφραστεί η επαναστατικότητα, αφενός για να μην το περάσει αργότερα, και αφετέρου γιατί πολλές δυσκολίες που θα περάσει στην ενήλικη ζωή του, ανατρέχουμε στην εφηβεία για να δούμε τι έχει συμβεί. Στην εφηβεία ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, άρα τις επιθυμίες σου».

Οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους σε αυτή τη φάση, όσο δύσκολο και αν είναι.

«Χρειάζεται χρόνο και παρουσία. Αυτό χρειάζεται ο έφηβος», λέει η κ. Κανδαράκη.