Επικαιρότητα:

Όταν το παιδί δεν θέλει να διαβάσει για τις ενδοσχολικές εξετάσεις

23 Μαίου 2023 - 21:37 | Παιδιά
Όταν το παιδί δεν θέλει να διαβάσει για τις ενδοσχολικές εξετάσεις

Η περίοδος των ενδοσχολικών εξετάσεων ξεκίνησε σήμερα με την έναρξη των προαγωγικών για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των ενδοσχολικών για τους μαθητές τις Γ’ Λυκείου.

Πρόκειται για μια δύσκολη και ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο για όλη την οικογένεια που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τον Ιούνιο.

Αυτό το διάστημα οι γονείς καλούνται να είναι ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί με τα παιδιά τους, αποφεύγοντας ει δυνατόν συγκρούσεις και καβγάδες.

Όταν το παιδί δεν θέλει να διαβάσει
Δεν είναι εύκολο να πείσεις ένα παιδί να διαβάσει για τις εξετάσεις με επιχειρήματα που μπορεί να σας φαίνονται λογικά δεν είναι όμως για εκείνο.

Χρήσιμο είναι λοιπόν να έχετε την περίοδο αυτή τα ακόλουθα στο μυαλό σας:

.Προσδοκίες

Φυσικά και θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας αλλά είναι σημαντικό να βεβειωθείτε ότι οι προσδοκίες σας δεν λειτουργούν ως βάρος για το παιδί σας. Για παράδειγμα, αν δεν είναι καλός μαθητής, αποδεχτείτε το και συμβιβαστείτε με την ιδέα.

Ενδιαφέροντα

Το μαθησιακό περιβάλλον είναι σχετικά ...άκαμπτο. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, σπουδάζουν, ακολουθούν ένα προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, κάνουν συγκεκριμένες εργασίες, μαθαίνουν ορισμένα θέματα και προάγονται με βάση τις επιδόσεις τους.

Αλλά ίσως αυτό δεν λειτουργεί για το παιδί σας. Εάν βρίσκει βαρετό το διάβασμα, συζητήστε με τι άλλο θα μπορούσε να ασχοληθεί. Προσπαθήστε να δείξετε ενδιαφέρον και να του δώσετε να καταλάβει ότι το να διαβάζει απλά και μόνο για να περάσει την τάξη, μόνο προς όφελός του θα είναι.

Κίνητρα

Αν το παιδί σας πρέπει να διαβάσει για να γράψει πάνω από τη βάση, υπενθυμίστε του ότι αυτή η προσπάθεια θα του δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να φοιτήσει του χρόνου στη νέα τάξη έχοντας παρέα τους συμμαθητές του.

Ήρεμο περιβάλλον

Θα πρέπει να διασφαλίσετε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον που να ευνοεί τη μελέτη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όχι φωνές, όχι μουρμούρα, όχι συγκρίσεις με άλλα παιδιά.

Όσον αφορά τη χρήση του κινητού, ειδικά κατά την περίοδο των εξετάσεων, θα πρέπει να μπει ένα από κοινού αποδεκτό όριο χρήσης έτσι ώστε και το παιδί να μη νιώσει ότι το στερείται ούτε όμως να περνάει όλο του τον χρόνο με το κινητό στο χέρι.

mothersblog.gr