Επικαιρότητα:

Τα παιδιά που τρώνε junk food διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου εμφράγματος και εγκεφαλικού

10 Ιαν. 2024 - 17:53 | Παιδιά
Τα παιδιά που τρώνε junk food διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων junk food θα μπορούσε να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία ακόμη και στην παιδική ηλικία αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση πολλών λιπών και ζάχαρης γερνάει την καρδιά πιο γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού πριν καν τα παιδιά τελειώσουν το σχολείο.

Το British Heart Foundation προειδοποίησε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής καθιστά πιο δύσκολο για τις οικογένειες να τρώνε ποιοτικά φαγητά. Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Genevieve Buckland, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε: «Αυτό δείχνει τη σημασία της ανάπτυξης ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία. Η αρτηριακή ακαμψία είναι ένα σημαντικό σημάδι βλάβης των αιμοφόρων αγγείων με δυνατότητα για μακροχρόνιες επιπτώσεις». Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά και γύρω από το σώμα και φυσικά γίνονται πιο σκληρές με την ηλικία.

Η ακαμψία σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν τόσο πολύ αίμα με μία κίνηση, αναγκάζοντας την καρδιά να χτυπά πιο συχνά και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Η μεταφορά υπερβολικού λίπους, το κάπνισμα και ο διαβήτης επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη της Δρ Buckland έλεγξε τη διατροφή περίπου 4.700 παιδιών στις ηλικίες των 7, 10 και 13 ετών και μέτρησε τις αρτηρίες τους σε ηλικία 17 και 24 ετών. Τα παιδιά με δίαιτες πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είχαν πιο δύσκαμπτες αρτηρίες στην ηλικία των 17 ετών σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν πιο υγιεινά.

Ένα στα 11 παιδιά στην Αγγλία είναι παχύσαρκα μέχρι να ξεκινήσουν το σχολείο και περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών είναι υπέρβαρο μέχρι το τέλος του έκτου έτους της ζωής του. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πιο πιθανό να είναι ανθυγιεινά, αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της διατροφής των παιδιών στη Βρετανία, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Η Dr Sonya Babu-Narayan, αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Η καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και πρόωρου θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της διατροφής των ανθρώπων πρέπει να ξεκινά νωρίς και να είναι δια βίου».

Πηγή: healthstat.gr