Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου

15 Ιουλ. 2022 - 08:55 | Διατροφή
Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου

Το να τρώτε λιγότερο κρέας είναι ένας απλός και σίγουρος τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα αρκετών καρκίνων, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την BMC Medicine. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα υγείας από περίπου 472.000 ενήλικες ηλικίας 40 έως 70 ετών. Αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν πόσο συχνά έτρωγαν κρέας (επεξεργασμένο κρέας, βοδινό, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα), ή αν απέφευγαν εντελώς το κρέας, ή αν έτρωγαν ψάρια, ή αν ήταν χορτοφάγοι, ή vegan.

Κρέας λιγότερο από 5 φορές/εβδομάδα και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα

Διαπίστωσαν ότι:

Το 52% των ανθρώπων έτρωγε κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα και το 44% έτρωγε κρέας πέντε, ή λιγότερες φορές.
Το 2% έτρωγε ψάρι αλλά όχι κρέας.
Ένα άλλο 2% ήταν χορτοφάγοι ή vegan.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 11 χρόνια για να δουν ποιος εμφάνισε καρκίνο. Ανακάλυψαν ότι:
Ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές, ή λιγότερο την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο.
Ο κίνδυνος ήταν 10% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν μόνο ψάρια και
14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans.

Εξετάζοντας συγκεκριμένους καρκίνους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
Όσοι έτρωγαν κρέας όχι περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές.
Επίσης, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν μόνο ψάρι και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική ή vegan δίαιτα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Απλή συσχέτιση και όχι απόδειξη αιτίας-αποτελέσματος
   
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μια μελέτη παρατήρησης, όπως αυτή, μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση, όχι μια άμεση αιτία.

Η μελέτη επίσης δεν έλαβε υπόψη άλλες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες του τρόπου ζωής ή γενετική προδιάθεση και δεν εξέτασε συγκεκριμένα μεγέθη μεριδών.

Ωστόσο, τα ευρήματα υποστηρίζουν άλλες έρευνες που συνδέουν τη χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος με χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Πηγή: iatropedia