Επικαιρότητα:

Ποιο είδος ρυζιού είναι πιο υγιεινό;

15 Δεκ. 2022 - 21:26 | Διατροφή
Ποιο είδος ρυζιού είναι πιο υγιεινό;

Το ρύζι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά παγκοσμίως για αρκετούς αιώνες μέχρι σήμερα. Η θρεπτική του αξία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ορισμένες πρωτεΐνες και υγιή λίπη, ενώ αποτελεί ένα συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους είτε σε γλυκές, είτε σε αλμυρές συνταγές. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη ρυζιού, τα οποία διαφέρουν συνήθως ως προς το χρώμα, το μέγεθος, το άρωμα ή ακόμα και την επεξεργασία που έχουν υποστεί, όποτε είναι λογικό να αναρωτιέσαι ποιο από αυτά είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή για τη διατροφή σου.

Λευκό ρύζι

Αποτελεί αναμφίβολα τον πιο διαδομένο τύπο ρυζιού, που μπορούμε να βρούμε σε κάθε αγορά και σημείο πώλησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνοδευτικό, ως κύριο συστατικό ενός πιάτου, το λευκό ρύζι βρίσκεται σε μια ποικιλία συνταγών και εμφανίζεται στα περισσότερα μενού των εστιατορίων. Τα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται είναι ο σίδηρος, η θειαμίνη, νιασίνη (βιταμίνη Β3) και το φολικό οξύ, ενώ η διατροφική του αξία εκτιμάται στις 160 θερμίδες ανά ¼ φλιτζάνι ρύζι (ωμό).

 Καστανό ρύζι
Ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών ολικής αλέσεως και έχει "ξαδέρφια" την βρώμη, το σιτάρι ολικής, καθώς περιέχει τα τρία πιο σημαντικά μέρη του δημητριακού: πίτουρο, ενδοσπέρμιο και φύτρο. Η βασική διαφορά με το λευκό ρύζι βρίσκεται στο γεγονός ότι το καστανό περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι αδιάλυτες και ωφελούν σε μεγάλο βαθμό το πεπτικό σύστημα. Τα 100 γραμμάρια καστανού ρυζιού περιέχουν σχεδόν 110 θερμίδες.

Μαύρο ρύζι
Το μαύρο ρύζι, γνωστό επίσης και ως μοβ ή ρύζι του αυτοκράτορα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους μελετητές λόγω της περιεκτικότητας του σε ανθοκυανίνες, μια φλαβονοειδή χρωστική ουσία, η οποία μπορεί να συσχετιστεί με την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων τύπου καρκίνου καθώς και την προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Το μαύρο ρύζι έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες σε σύγκριση με το καστανό ρύζι, με περίπου πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης και τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά ¼ φλιτζάνι (ωμό).

Κόκκινο ρύζι
Λιγότερο διαδεδομένο λόγω της ελαφρώς αλμυρής και ταυτόχρονα ξηρής γεύσης του. Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι το κόκκινο ρύζι επιδρά θετικά σε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία, του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου λόγω της περιεκτικότητας του σε προανθοκυανιδίνη. Οι αναλύσεις διαφόρων τύπων ρυζιού έχουν παρουσιάσει επίσης ότι το κόκκινο ρύζι είναι υψηλότερο σε τοκοτριενόλες, μια μορφή βιταμίνης Ε, η οποία συνδέεται με την προστασία των νευρώνων και τη μείωση της κακής χοληστερίνης. 

shape.gr