Παχυσαρκία: Γιατί κάποιοι παχαίνουν πιο εύκολα από άλλους;

27 Δεκ. 2022 - 13:16 | Διατροφή
Παχυσαρκία: Γιατί κάποιοι παχαίνουν πιο εύκολα από άλλους;

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υποδηλώνει ότι ένα μέρος του πληθυσμού της Δανίας έχει μια σύνθεση μικροβίων του εντέρου που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα από τα μικρόβια στα έντερα  των υπόλοιπων Δανών. Η έρευνα είναι ένα βήμα προς την κατανόηση γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν τρώνε το ίδιο. Μέρος της εξήγησης θα μπορούσε να σχετίζεται με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου μας. Αυτό είναι σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας
Οι ερευνητές μελέτησαν την υπολειμματική ενέργεια στα κόπρανα 85 Δανών για να εκτιμήσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα μικρόβια του εντέρου τους στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, χαρτογράφησαν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου για κάθε συμμετέχοντα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων ανήκει σε μια ομάδα που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα σε σύγκριση με το άλλο 60 τοις εκατό. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι άντλησαν την περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα ζύγιζαν επίσης 10 τοις εκατό περισσότερο κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε επιπλέον εννέα κιλά.

“Μπορεί να έχουμε βρει το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν δεν τρώνε περισσότερο ή διαφορετικά. Αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Henrik Roager του Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να μην σχετίζεται μόνο με το πόσο υγιεινά τρώει κάποιος ή με το πόσο ασκείται. Μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ενός ατόμου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου τους. Η λεγόμενη σύνθεση τύπου Β (κυριαρχείται από τα βακτήρια Bacteroides) είναι πιο αποτελεσματική στην εξαγωγή θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα και παρατηρήθηκε στο 40% των συμμετεχόντων. Μετά τη μελέτη, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ένα μέρος του πληθυσμού μπορεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από βακτήρια του εντέρου που είναι πολύ αποτελεσματικά στην εξαγωγή ενέργειας. Αυτή η αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες θερμίδες διαθέσιμες για τον ανθρώπινο ξενιστή από την ίδια ποσότητα τροφής.

Από το στόμα στον οισοφάγο, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και, τέλος, μέχρι το ορθό, η τροφή που τρώμε χρειάζεται ένα ταξίδι 12 έως 36 ωρών, περνώντας αρκετούς σταθμούς στη διαδρομή, προτού το σώμα τα έχει βγάλει όλα. τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού για κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος είχε παρόμοια διατροφικά πρότυπα. Εδώ, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι εκείνοι με μεγάλους χρόνους ταξιδιού στην πέψη θα είναι αυτοί που θα συλλέγουν την περισσότερη διατροφή από την τροφή τους. Όμως η μελέτη βρήκε το ακριβώς αντίθετο.

Ακόμη και τότε, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι διαφορές στην αύξηση βάρους θα μπορούσαν να αποδοθούν στο γεγονός ότι τα βακτήρια του εντέρου από παχύσαρκους ανθρώπους ήταν πιο αποτελεσματικά στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Αυτή είναι η θεωρία που επιβεβαιώνεται στη νέα μελέτη του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού. “Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ομάδα των ανθρώπων που έχουν λιγότερη ενέργεια στα κόπρανα τους ζυγίζει επίσης περισσότερο κατά μέσο όρο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν παρέχει απόδειξη ότι οι δύο παράγοντες σχετίζονται άμεσα. Ελπίζουμε να το διερευνήσουμε περισσότερο στο μέλλον”, λέει ο Henrik Roager.