Επικαιρότητα:

Μετά τις γιορτές: Οι αλλαγές στην διατροφή που θα εξασφαλίσουν την αποφυγή αύξησης του βάρους

08 Ιαν. 2023 - 09:35 | Διατροφή
Μετά τις γιορτές: Οι αλλαγές στην διατροφή που θα εξασφαλίσουν την αποφυγή αύξησης του βάρους

Η δημοσιογράφος, Νάνσυ Νικολαΐδου και ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, Κώστας Ξένος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για απλές αλλαγές που αξίζει να προσπαθήσουμε στη διατροφή μας για να μην πέσουμε στην παγίδα της αύξησης του βάρους μας.
Η εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» εστιάζει στην περίοδο μετά τις γιορτές και ειδικότερα στο τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος κατά το οποίο έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι βάζουν τα περισσότερα κιλά.

Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η δημοσιογράφος Νάνσυ Νικολαΐδου, η οποία μιλάει για τη δική της προσπάθεια να χάσει αυτά τα κιλά αλλά και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Αρχικά σχολίασε η Νάνσυ Νικολαΐδου σχετικά με τα κιλά που συνηθίζουμε να παίρνουμε κατά την διάρκεια των εορτών: «Η αλήθεια είναι ότι επειδή προσέχω γιατί έχω έτσι κι αλλιώς βάρος, η περίοδος των γιορτών είναι μία περίοδος που ακόμα και να προσέχεις κάτι θα πάρεις».

«Το βάρος μου πάντα με αγχώνει , απλώς έχω καταλήξει ότι για να μπεις σε μία διαδικασία συγκεκριμένης διατροφής πρέπει να είσαι πολύ καλά και πολύ αποφασισμένος, για να το πας μέχρι εκεί που πρέπει να φθάσει», παραδέχθηκε η δημοσιογράφος.

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Κώστας Ξένος, συμβουλεύει για τις απλές αλλαγές που αξίζει να προσπαθήσουμε στη διατροφή μας για να μην πέσουμε στην παγίδα της αύξησης του βάρους μας.

Τα 2-3 κιλά των εορτών δεν είναι απαραίτητα λίπος
Αρχικά ο διαιτολόγος τόνισε ότι και στην ατασθαλία και στο λάθος υπάρχει εύρος. Το πρόβλημα βάρους υπάρχει από την Πρωτοχρονιά μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, αυτό είναι το διάστημα που θα πρέπει να δίνουμε προσοχή. Τα κιλά των εορτών δεν αντικατοπτρίζουν σωματικό λίπος, κυρίως είναι αλλαγές στα υγρά στοιχεία του σώματος και για αυτό «φεύγουν» εύκολα.

Οι δίαιτες πριν τις γιορτές μας «βάζουν» κιλά μετά από αυτές
Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που έχουν στερηθεί πολύ, πριν από τις γιορτές, είναι αυτοί που έχουν τον κίνδυνο να πάρουν κιλά. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν ένα ελατήριο το οποίο πιέζεται με λάθος διατροφική συμπεριφορά, μετά θα εκτονωθεί και μετά θα υπερκεράσει και το αρχικό μέγεθος. Αυτό συμβαίνει και με την πίεση που υποβάλλουμε τον εαυτό μας με την διατροφή.

Όταν ξεκινάμε μία διατροφή, πρέπει να είμαστε καλά
Όταν ένας άνθρωπος νιώθει καλά με τον εαυτό του, είναι ένα θέμα ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας το να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση. Συνεπώς, ο κος Ξένος τόνισε «μας ενδιαφέρει και η εμφάνιση και τα επίπεδα της χοληστερόλης».

Όσο αρεστή και όσο ελκυστική να είναι μία δίαιτα, έχει ένα πλαίσιο, οπότε θα πρέπει να υπάρχει και ένα κίνητρο για την ακολουθήσει κάποιος.

Οι υπερβολές δεν βοηθούν να χάσουμε τα κιλά των διακοπών
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινηθεί κάποιος στις δύο όχθες. Η μία όχθη είναι της υπερβολής, δηλαδή συνεχίζω να κάνω τις ατασθαλίες που έκανα, η άλλη όχθη είναι να μπω σε μία κατάσταση να «ισοφαρίσω» τα όποια λάθη έκανα, μένοντας νηστικός ή τρώγοντας μόνο φρούτα ή κάνοντας μία βίαια δίαιτα που καταβάλλει και την ψυχολογία και τον μεταβολικό ρυθμό.