Επικαιρότητα:

 Πώς τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

12 Ιαν. 2023 - 18:33 | Διατροφή
 Πώς τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους και λίπους παρόλο που συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων fitness goals που οι περισσότεροι θέτουν συχνά, φαντάζει πολλές φορές δύσκολη και κοπιαστική διαδικασία, ειδικά όταν τα επιθυμητά αποτελέσματα αργούν να φανούν. Βέβαια, όπως επισημαίνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, το μυστικό για την απομάκρυνση περιττών κιλών βρίσκεται στις "έξυπνες" διατροφικές επιλογές, οι οποίες όχι μόνο λειτουργούν χορταστικά για το σώμα, αλλά μειώνουν ταυτόχρονα την όρεξη για περισσότερο φαγητό και άρα περισσότερες θερμίδες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "European Journal of Nutrition" εξέτασε την δυναμική των ξηρών καρπών, κυρίως των αμυγδάλων, στην καθημερινή διατροφή ως σνακ, αλλά και την ιδιότητά τους να περιορίζουν τις λιγούρες για ανθυγιεινά φαγητά και junk food. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, 30 με 50 γραμμάρια αμυγδάλων ως σνακ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την όρεξη, με αποτέλεσμα τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά.

 Πώς τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;
Όπως εξηγεί η Dr. Sharayah Carter, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, το κλειδί για την προώθηση της διαχείρισης βάρους είναι η ισορρόπηση των ορμονών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης ξηρών καρπών και ιδίως αμυγδάλων, οι οποίοι λειτουργούν ρυθμιστικά ως προς τα επίπεδα της όρεξης.

"Τα άτομα που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν 47% χαμηλότερες αποκρίσεις C-πεπτιδίου (το οποίο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων) και υψηλότερα επίπεδα του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου (18% υψηλότερα), της γλυκαγόνης (39% υψηλότερα) και των αποκρίσεων παγκρεατικού πολυπεπτιδίου (44% υψηλότερα). Η γλυκαγόνη στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο επιβραδύνει την πέψη που μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής. Και στις δύο περιπτώσεις προωθείται η απώλεια βάρους" εξηγεί η Dr. Carter.

Τα αμύγδαλα είναι ένα πολύτιμο συστατικό κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς διαθέτουν σημαντική θρεπτική αξία, η οποία ξεχωρίζει για τα ποσοστά πρωτεΐνης, φυτικών ινών αλλά και ακόρεστων λιπαρών οξέων. "Τα θρεπτικά αυτά συστατικά είναι και ο λόγος για τον οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες ημερησίως" τονίζει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, καταλήγοντας πως ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και την διατροφή μας μπορούν να βελτιώσουν την υγείας μας μακροπρόθεσμα.

shape.gr