Επικαιρότητα:

Υδατάνθρακες: Ποιους αποφεύγουμε μετά τα 40

02 Απρ. 2023 - 18:37 | Διατροφή
Υδατάνθρακες: Ποιους αποφεύγουμε μετά τα 40

Για τα παιδιά το τέλειο γεύμα μπορεί να αποτελείται από μπισκότα σοκολάτας μαζί με παγωτό και ένα μπέργκερ. Κι ενώ ως ενήλικες μπορεί να έχουμε ενδώσει σε διάφορους διατροφικούς πειρασμούς, καθώς μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που παίζει η διατροφή μας για την υγεία μας. Ένα από τα πιο παρεξηγημένα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, που εσφαλμένα τους αποφεύγουμε αφού είναι το στοιχείο κλειδί για ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο.

Τι είναι ακριβώς οι υδατάνθρακες;
Μπορεί να λειτουργήσουν είτε υπέρ σας είτε κατά σας, ειδικά μετά την δεκαετία των σαράντα.

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Αυτοί ονομάζονται συχνά «καλοί» υδατάνθρακες.  Προστίθενται επίσης ως σάκχαρα ή άμυλο σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα ζαχαρούχα ροφήματα, τα πατατάκια, οι καραμέλες. Αυτοί ονομάζονται «κακοί» υδατάνθρακες.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν αυτούς τους «κακούς» υδατάνθρακες υπερφορτώνουν το σώμα σας επιπλέον ζάχαρη, άμυλο και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

Οι «καλοί» υδατάνθρακες σας χαρίζουν πολύτιμη ενέργεια, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο διαβήτης ενώ σας βοηθήσουν να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

Ποιους πρέπει να αποφεύγετε
Οι υδατάνθρακες που είναι καλύτερο να αποφεύγετε είναι αυτοί που περιλαμβάνονται σε ζαχαρούχα ροφήματα και τροφές, όπως οι επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων, τους οποίους μπορείτε να αντικαταστήσετε με φρέσκους φυσικούς χυμούς γεμάτους θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Επιπλέον μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μια επιλογή ολικής άλεσης που θα σας χαρίσει και περισσότερα γραμμάρια θρεπτικών φυτικών ινών.

Όπως και με το ψωμί, έτσι και με τα ζυμαρικά μπορείτε να επιλέξετε τύπους ολικής άλεσης ή ακόμα και λαχανικών, όπως αυτά που δημιουργούνται από κολοκυθάκια.

Εξίσου σημαντικό στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής είναι να προσέξετε τα πατατάκια αλλά και τις τηγανιτές πατάτες. Δοκιμάστε να κάνετε τα δικά σας σπιτικά πατατάκια από γλυκοπατάτα, που είναι εξίσου νόστιμα αλλά και θρεπτικά.

Ενώ δεν είναι τόσο επιβλαβές όσο άλλες τροφές, μπορείτε να αντικαταστήσετε και το λευκό ρύζι με πιο θρεπτικές επιλογές, όπως η κινόα και το καστανό.

Το γιαούρτι, που είναι πλούσιο στην ευεργετική πρωτεΐνη, είναι μια πολύ καλή επιλογή για πρωινό ή και σνακ. Αποφύγετε τα αρωματισμένα γιαούρτια με υψηλή προσθήκη ζάχαρης και επιλέξτε απλό χαμηλών λιπαρών.

Για να του δώσετε έξτρα γεύση, προσθέστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα.

vita.gr