Επικαιρότητα:

Κορυφαίος καρδιολόγος του Χάρβαρντ προειδοποιεί: Αυτές είναι οι 7 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε για να μείνετε υγιείς

03 Απρ. 2023 - 15:15 | Διατροφή
Κορυφαίος καρδιολόγος του Χάρβαρντ προειδοποιεί: Αυτές είναι οι 7 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε για να μείνετε υγιείς

Ο δόκτωρ Bhatt είναι διευθυντής στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και εξηγεί τι πρέπει να αποφεύγει ο κόσμος
Πρόκειται για κορυφαίο καρδιολόγο και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ και κρούει των κώδωνα του κινδύνου. Ο δόκτωρ Deepak Bhatt μίλησε για τις 7 τροφές ή τρόφιμα που ο ίδιος δεν καταναλώνει ποτέ για να μείνει υγιής και το ίδιο προτρέπει να κάνει και ο υπόλοιπος κόσμος για να προστατευτεί καρδιακές παθήσεις.

Τα προβλήματα στην καρδιά αποτελούν τον μεγαλύτερο... δολοφόνο παγκοσμίως και ειδικά στις ΗΠΑ, καθώς σκοτώνει σχεδόν 700.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Ο δόκτωρ Deepak Bhatt είναι και διευθυντής στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και μιλώντας στην διαδυκτιακή έκδοση της dailymail, έδωσε την 7άδα των χειρότερων τροφών και εξήγησε τα εξής:

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος από το λαρδί, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Χρησιμοποιείται επίσης σε μελέτες σε ποντίκια και αρουραίους για να μιμηθεί τις αποφράξεις χοληστερόλης στις αρτηρίες, γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Ο γιατρός τόνισε ότι μπορούμε να καταναλώνουμε λάδι καρύδας, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες.

Υπερβολική πρωτεΐνη

Πολύ κόσμος που πηγαίνει συστηματικά στο γυμναστήριο ακολουθεί μια δίαιτα βαριά σε πρωτεΐνες για να πάρει όγκο. Ο καρδιολόγος εξηγεί ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί επιβαρύνει πάρα πολύ τα νεφρά και σε βάθος χρόνου η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει πολλά και σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ενεργειακά ποτά

Πολλά έχουν ειπωθεί για την επίδραση του ενεργειακού ποτού στην ψυχική υγεία και τον ύπνο, αλλά ο Δρ Bhatt είπε ότι η επίδραση στην καρδιά θα μπορούσε να είναι εξίσου κακή. Τα ενεργειακά ποτά καλύτερο είναι αποφεύγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρ. Επίσης λόγω των συστατικών που έχουν που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση ή να προκαλέσουν αρρυθμία - μια κατάσταση όπου η καρδιά χτυπά με ακανόνιστο ή ανώμαλο ρυθμό.

Κόκκινο κρέας

«Το χειρότερο πράγμα για την καρδιαγγειακή υγεία είναι το κόκκινο κρέας», ξεκαθάρισε ο δόκτωρ Deepak Bhatt και εξήγησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και επίσης καρκίνου».

Εξήγησε ότι το κόκκινο κρέας σε επικινδυνότητα για την καρδιά είναι δεύτερο στην λίστα μετά το κάνπνισμα. Επίσης τόνισε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το λουκάνικο, το μπέικον και το σαλάμι έχουν όλες μεγάλες ποσότητες θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.

Περισσότερες από τις μισές θερμίδες του μπέικον προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σημείωσε δε, ότι η μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να αναγκάσει την καρδιά να λειτουργεί περισσότερο για να ανταπεξέλθει.

Όσον αφορά τα νιτρικά άλατα που προστίθενται στα κρέατα ως συντηρητικά, δεν διασπώνται σωστά από το οξύ στο στομάχι του ανθρώπου.

Αλκοόλ

Ο δόκτωρ Bhatt τόνισε ότι το αλκοόλ καλύτερα να αποφεύγεται για να έχετε μία υγιή καρδιά.

«Είναι μύθος ότι βοηθάει για την υγεία της καρδιάς. Το αλκοόλ είναι ουσιαστικά κενές θερμίδες, χωρίς καμία θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εξαπατούν τον εαυτό τους και να πιστεύουν ότι κάνουν κάτι καλό για την υγεία τους», είπε ο καρδιολόγος και πρόσθεσε:

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και μέχρι ένα ποτό την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο προβλήματος καρδιακού ρυθμού ή αρρυθμίας».

Fast Food

Για το έτοιμο, πρόχειρο φαγητό ή πιο γνωστό ως fast food, ο γιατρός εξήγησε ότι είναι κακό για την καρδιά και μάλιστα μπορεί να κάνει μέχρι και απενεργοποίηση της λειτουργείας των φαρμάκων για κάποιους που παίρνουν συστηματικά, ώστε να αντιμετωπίσουν άλλες παθήσεις.

«Τα περισσότερα γρήγορα φαγητά είναι φτιαγμένα για να είναι νόστιμα, και αυτό σημαίνει πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη. Αυτό το παραπάνω αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση», είπε ο δόκτωρ Bhatt και συνέχισε:  «Μερικές φορές ακόμη και όταν ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα και τα φάρμακα δεν φαίνεται να λειτουργούν. Δεν είναι επειδή τα φάρμακα δεν λειτουργούν, είναι επειδή υπάρχει τόσο πολύ αλάτι στο σύστημα ενός ατόμου, οπότε τα φάρμακα δεν είναι πραγματικά σε θέση να κάνουν αυτό που θα έκαναν διαφορετικά. Τα τηγανητά τρόφιμα είναι επίσης ανθυγιεινά και τείνουν να έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες».

Αυτό που συνιστά και σε αυτή την περίπτωση είναι το μέτρο και να αποφεύγουμε τα fast food, όποτε είναι δυνατόν.

Επιδόρπιο

Η προσθήκη ζάχαρης είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε, σύμφωνα με τον επιστήμονα και υπογράμμισε τα εξής:  «Ειδικά τα απλά σάκχαρα, η λευκή ζάχαρη και τέτοια πράγματα, τα οποία είναι πολύ διαδεδομένα σε τρόφιμα όπως κέικ και μπισκότα, αλλά ακόμη και σε πολλά ψωμιά, υπάρχει πολλή ζάχαρη και αλάτι και λευκό αλεύρι.

Αυτά τα είδη απλών υδατανθράκων, όπως από το λευκό αλεύρι, είναι γενικά τα είδη τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα, ιδιαίτερα μέσα στο ήπαρ και γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μπορεί να αρχίσει να αντιστέκεται στη δράση της ινσουλίνης και το πάγκρεας πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός φυσιολογικού εύρους.

Το παρατεταμένο αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

.news.g