Λευκό ρύζι: Σε τι διαφέρει από το καστανό - Είναι υγιεινό;

10 Απρ. 2023 - 18:58 | Διατροφή
Λευκό ρύζι: Σε τι διαφέρει από το καστανό - Είναι υγιεινό;

Το λευκό ρύζι είναι πλούσιο σε άμυλο, υδατάνθρακες και πολλοί θεωρούν ότι το ρύζι παχαίνει και ότι δεν έχει χώρο σε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Είναι όμως έτσι;

 Σε τι διαφέρει το λευκό από το καστανό ρύζι;

Το λευκό ρύζι είναι το επεξεργασμένο ρύζι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το ινώδες εξωτερικό στρώμα και ο θρεπτικός πυρήνας. Έχει διαφορετική γεύση και υφή από το καστανό, καθώς και διαφορετική διατροφική αξία.

Η διατροφική αξία του λευκού και του καστανού ρυζιού
1 φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει:

205 θερμίδες
28 γραμμάρια υδατάνθρακες
0,6 γραμμάρια φυτικές ίνες
4 γραμμάρια πρωτεΐνης
0,4 γραμμάρια λίπος

1 φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει:

 248 θερμίδες

52 υδατάνθρακες

3 γραμμάρια φυτικές ίνες

 
6 γραμμάρια πρωτεΐνη

2 γραμμάρια λίπος

Είναι το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό ρύζι;
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν και το καστανό ρύζι έχει περισσότερες θερμίδες, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Οι ειδικοί συνιστούν η μισή περίπου ποσότητα δημητριακών που καταναλώνουμε να προέρχεται από δημητριακά ολικής άλεσης προκειμένου να είναι αυξημένη η πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες στο σημείο αυτό να πούμε ότι δεν βοηθούν μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά μειώνουν παράλληλα τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσουμε το λευκό ρύζι από τη διατροφή μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το λευκό ρύζι συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα – όπως μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, λαχανικά και υγιή λίπη – οι διαφορές μεταξύ του λευκού και του καστανού ρυζιού είναι αμελητέες.

Λευκό ρύζι: Οφέλη για την υγεία
Το λευκό ρύζι μπορεί να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, έχει όμως και αυτό οφέλη για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα:

Είναι πηγή ενέργειας

Λόγω της επεξεργασίας και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε απλούς υδατάνθρακες το λευκό ρύζι είναι μία γρήγορη πηγή ενέργειας.

Είναι εύπεπτο

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά δυσκολεύουν την πεπτική διαδικασία για όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα. Η κατανάλωση λευκού ρυζιού μειώνει το φούσκωμα και είναι μία καλή επιλογή φαγητού σε περιπτώσεις διάρροιας.

Πηγή: mothersblog.gr