Διατροφή: Τι δεν πρέπει να παραλείπουμε για να μην «μένουμε» από ενέργεια

07 Μαίου 2023 - 17:54 | Διατροφή
Διατροφή: Τι δεν πρέπει να παραλείπουμε για να μην «μένουμε» από ενέργεια

Ο συνήθης ύποπτος για την κούραση και την αδυναμία μπορεί να είναι η κακή διατροφή (εάν πρώτα βέβαια έχουμε αποκλείσει προβλήματα υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός που μπορούν να μας κάνουν να ξεμένουμε από ενέργεια). Τι δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε να τρώμε σε καθημερινή βάση;

Για δύναμη και ενέργεια
Δεν παραλείπουμε το πρωινό μας
Το πρωινό παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε τη μέρα μας γεμάτοι ενέργεια. Χωρίς αυτό είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε ατονία 2-3 ώρες αφού φύγουμε από το σπίτι. Ιδανικά το πρωινό πρέπει να περιέχει γάλα ή γιαούρτι, ψωμί ολικής άλεσης ή δημητριακά και φρούτα.

Πίνουμε πολύ νερό

Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση, της τάξεως του 2-3%, μπορεί να μειώσει τη σωματική και την πνευματική μας απόδοση. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρών, εκ των οποίων το 20% μπορούμε να το πάρουμε από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% (6-7 ποτήρια) από το νερό, τους χυμούς φρούτων και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Για γλυκό σνακ, προτιμάμε τη μαύρη σοκολάτα ή… ένα φρούτο
 Η μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή επιλογή για την άμεση τροφοδότηση του οργανισμού μας με ενέργεια, καθώς περιέχει σάκχαρα και μαγνήσιο, που, όπως επανειλημμένα έχουν δείξει έρευνες, σχετίζονται με την τόνωση. Ωστόσο, δεν πρέπει να την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, δεδομένου ότι ένα μικρό κομμάτι μας προσδίδει περίπου 120 θερμίδες.

Άλλα γλυκά που περιέχουν μόνο σάκχαρα (π.χ. τα γλυκά του κουταλιού και το μέλι), τα οποία ανήκουν στους απλούς υδατάνθρακες προσφέρουν επίσης άμεση τόνωση. Ωστόσο, εάν έχουν και κορεσμένα λίπη (π.χ. πάστες, τάρτες), μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και επιπλέον μας επιβαρύνουν με αρκετές περιττές θερμίδες. Τέλος, η καλύτερη πηγή σακχάρων είναι τα φρούτα, που μας παρέχουν και πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Δημητριακά για ενέργεια στο… φουλ

Τα δημητριακά είναι πηγή υδατανθράκων, που αποτελούν το κύριο «καύσιμο» για το σώμα και τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται σε κάθε γεύμα. Τα δημητριακά ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, βρόμη, πλιγούρι, μαύρο ψωμί) είναι προτιμότερα επειδή περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες που βοηθούν και στην κινητικότητα του εντέρου.

Άλλα συστατικά που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό είναι ο σίδηρος (κόκκινο κρέας, πουλερικά, συκώτι), οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (τρόφιμα ολικής άλεσης, πατάτες, φασόλια, γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και το μαγνήσιο (ξηροί καρποί, πατάτες, δημητριακά).

Vita.gr