Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του εφήβου

07 Μαίου 2023 - 21:38 | Διατροφή
Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του εφήβου

Οι έφηβοι χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα για να έχουν μια υγιή ανάπτυξη.

Ωστόσο, καταναλώνουν πολλά σνακ και τρόφιμα με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία με αποτέλεσμα κενές θερμίδες.

Ενθαρρύνετε λοιπόν τα έφηβα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά και να μην παραλείπουν από τη διατροφή τους τις ακόλουθες τροφές:

 Κάσιους και καρύδια

Οι ξηροί καρποί παρέχουν προσφέρουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και πολύτιμα μέταλλα στον οργανισμό. Μια χούφτα κάσιους έχει 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου. Η ίδια μερίδα καρυδιών (περίπου 14 μέτρια καρύδια) προσφέρει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3% εκατό τιμή USRDA ασβεστίου και 5 % σίδηρο.

Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς τα επίπεδα νατρίου μπορεί να ξεφύγουν αν καταναλώσετε αρκετούς αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Προσθέστε κάσιους, καρύδια ή άλλους αγαπημένους ξηρούς καρπούς πάνω από μια σαλάτα ή σε ένα μπολ με βρόμη. Προσθέστε ξηρούς καρπούς στο μεσημεριανό γεύμα του εφήβου ή ενθαρρύνετέ τον να τους έχει μαζί του ως ένα γρήγορο σνακ στο σχολείο ή μετά την άσκηση.

 Γιαούρτι

Τα γιαούρτια που παρασκευάζονται με πλήρες γάλα συνήθως προσφέρουν περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο από το γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά. Προσέξτε τα γιαούρτια με πρόσθετα φρούτα καθώς μερικές φορές ακόμη και ένα μικρό φλιτζάνι γιαούρτι περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ένα κουτάκι σόδα. Ανακατέψτε σταφίδες, φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες για μια πιο υγιεινή, εναλλακτική λύση και έχετε έτοιμο ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ για εφήβους.

Ψητός σολομός

Ο σολομός είναι μια καλή επιλογή για τους εφήβους που δεν τους αρέσει πολύ το ψάρι. Ειδικά ο ψητός σολομός παρέχει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα μέσο φιλέτο σολομού παρέχει 35 γραμμάρια πρωτεΐνης, το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Β12, καθώς και υψηλά επίπεδα άλλων βιταμινών Β και μετάλλων. Περιέχει επίσης μικρή ποσότητα ασβεστίου.

 Φρέσκα φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή των εφήβων… Μπανάνες, μήλα ή πορτοκάλια είναι νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν από όλα τα παιδιά. Σκέτα ή σε φρουτοσαλάτα με μέλι και κανέλα, τα φρούτα παρέχουν στα παιδιά βιταμίνες και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

 Λαχανικά

Ο κατάλογος των υγιεινών λαχανικών είναι μακρύς και εδώ είναι μερικά μόνο που μπορεί να αρέσουν στον έφηβό σας:

Αγγούρια
Καρότα
Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες ή πορτοκαλί πιπεριές
Αρακάς
Φασολάκια
Μπρόκολο
Σπανάκι
Αγκινάρες
Κουνουπίδι
Σέλινο
Μπάμιες
Σκουός
Κολοκύθι

Πώς οι έφηβοι θα τρώνε υγιεινά

Η εφηβεία μπορεί να είναι μια περίοδος με πολλές διατροφικές διαταραχές ή προβλήματα βάρους. Καθιερώστε υγιεινές συνήθειες για όλη την οικογένεια, εστιάστε στην υγεία και όχι στο βάρος, και αποφύγετε να υπάρχουν στο σπίτι πολλά ανθυγιεινά σνακ και λιχουδιές.

mothersblog.gr