Διατροφή με υπερτροφές: 14 ελληνικά superfoods που ενισχύουν την υγεία μας

18 Μαίου 2023 - 17:08 | Διατροφή
Διατροφή με υπερτροφές: 14 ελληνικά superfoods που ενισχύουν την υγεία μας

Διατροφή με υπερτροφές: 14 ελληνικά superfoods που ενισχύουν την υγεία μας

1.Αμύγδαλα
Μόλις μία χούφτα (28 γραμμ.) περιέχει περισσότερο από 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, αλλά και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β2, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Στην Ελλάδα καλλιεργούμε πολλές ποικιλίες με τη Θεσσαλία να ηγείται στην παραγωγή, ενώ σε έρευνες αναφέρεται ότι έχουμε ποικιλίες που παρουσιάζουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

2.Αυγοτάραχο Μεσολογγίου 

Το ελληνικό χαβιάρι δεν είναι τίποτα άλλο από ταριχευμένα αβγά ψαριών και αποτελεί το μοναδικό αλιευτικό Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) στην Ελλάδα. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και Ω-3. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα ακουαλενίου και φυτοστερολών, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τη χοληστερίνη.

 3.Δίκταμο
Υπάρχουν πολλές αναφορές στην αρχαιότητα για το δίκταμο και τις ιατρικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι το εν λόγω φαρμακευτικό φυτό ανακουφίζει από το βήχα λόγω κρυολογήματος, τις γαστρεντερικές διαταραχές, τις μικρές φλεγμονές και τους μώλωπες του δέρματος.

4.Ελαιόλαδο 
Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε, και άλλων ευεργετικών συστατικών, όπως οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Στο εμπόριο επιτρέπεται να διατίθενται τα ελαιόλαδα των παρακάτω ποιοτικών κατηγοριών: ▶Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ▶Παρθένο ελαιόλαδο ▶Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα ▶Πυρηνέλαιο

5.Κάππαρη 
Έχει μεγάλη θρεπτική της αξία ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες (23/100 γραμμάρια).Είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως χαλκός, σίδηρος, σελήνιο και τα μπουμπούκια της έχουν βιταμίνες A, C, K,E και του συμπλέγματος Β και Ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Σε μελέτες τονίζεται η αντιβακτηριδιακή της δράση ενώ βοηθάει και στο διαβήτη. Βίδες από παντζάρια με φρέσκο κρεμμυδάκι, κάππαρη και φέτα

6.Κορινθιακή σταφίδα 
Έχει συνδεθεί με τη βελτίωση και πρόληψη παθήσεων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η χοληστερίνη και ο καρκίνος με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς υπερτραφή (superfood). Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι οι κατέχινες, η δράση των οποίων είναι να μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.

7.Κράνα 
Σε αντιοξειδωτική ικανότητα τα κράνα εμφανίζουν σημαντική υπεροχή έναντι άλλων καρπών, όπως και σε περιεκτικότητα βιταμίνης C. Είναι τόσο καλή πηγή καλίου που μοιράζονται την πρωτιά με την μπανάνα και το ακτινίδιο. Ακόμα και το λικέρ από κράνα περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

8.Κρόκος Κοζάνης 
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρόκος μειώνει τη χοληστερόλη και την πίεση και έχει θετική δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα.Θεωρείται φυσικό αντικαταθλιπτικό ενώ έχει αντικαρκινική δράση και βοηθάει στο αδυνάτισμα. Συστήνεται να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό αλλά και σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές αγωγές χωρίς την έγκριση του γιατρού.

9.Μαστίχα 
Είναι αναγνωρισμένη ως ΠΟΠ και γνωστή για τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες. Η μαστίχα συμβάλλει στη θεραπεία της τερηδόνας, στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, δρα ως καρδιαγγειακή ασπίδα και καταπολεμά πολλά παθογόνα βακτήρια και μύκητες. Η Μαστίχα Χίου έχει αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης που φαίνεται να θεραπεύει προβλήματα δυσπεψίας και δερματικές φλεγμονές.

10.Μέλι 
Το μέλι, εκτός από τη θρεπτική του αξία, έχει σημαντική αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση.  Ποιο είναι το καλύτερο μέλι; Ποιο να διαλέξω; Ποιο είναι το μέλι με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;

11.Ρόδι 
Γεμάτο βιταμίνες C και K, φολικό οξύ και κάλιο, οι μελέτες έχουν δείξει ότι το ρόδι περιέχει ισχυρότατες ουσίες με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, στο διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, στο αδυνάτισμα, ενώ βελτιώνει και τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

12.Φιστίκια Αιγίνης 
Τα φιστίκια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), μετά από σύντομο χρονικό διάστημα τακτικής κατανάλωσης. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Α και Ε, καταπολεμούν την φλεγμονή, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνη που, μεταξύ άλλων, βοηθά στο νευρικό σύστημα.

13.Χαρούπι
Σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα της ελληνικής κουζίνας το οποίο μάλιστα αποτέλεσε την τροφή των φτωχών στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, τα οποία αποτελούν το 30%-40% του συνολικού του βάρους, το καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτική και τονωτική τροφή, ενώ βοηθά και στην πέψη, γιατί περιέχει πηκτίνη και λιγνάνες.

14.Τσάι του βουνού
Το τσάι του βουνού περιέχει φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, τριτερπενικά οξέα, διτερπένια, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη. Περιέχει επίσης, φαινολοπροπάνια, ιριδοειδή, κουμαρίνες, λιγνάνες και στερόλες. Θεωρείται ότι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι πολύτιμες για τον οργανισμό.

shape.gr