Επικαιρότητα:

Μακροζωία: Η διατροφή που καθυστερεί τη γήρανση

03 Αυγ. 2023 - 16:20 | Διατροφή
Μακροζωία: Η διατροφή που καθυστερεί τη γήρανση

Εάν κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της μεταβολικής υγείας, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη συνολική ευεξία και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής μας.

 Υπό αυτό το πρίσμα, νεότερα ερευνητικά στοιχεία μας προτρέπουν να προβούμε σε μια σημαντική αλλαγή στη διατροφή μας, που θα παρατείνει και τα… χρόνια μας στη γη.

 Ειδικότερα, μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο GeroScience, αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με μέτρια επίπεδα πρωτεϊνών μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία και να καθυστερήσει τη γήρανση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι διάφορες διατροφικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων στην πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο, η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης που απαιτείται για τη διατήρηση της μεταβολικής υγείας παρέμεινε άγνωστη.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Waseda στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή δρ. Yoshitaka Kondo εξέτασαν τις επιδράσεις της πρόσληψης πρωτεϊνών στη μεταβολική υγεία των εργαστηριακών ποντικιών καθώς γερνούσαν. Στην έρευνά τους, συμπεριέλαβαν τη σίτιση νεαρών και μεσήλικων ποντικιών με ισοθερμιδικές διατροφές, που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες πρωτεϊνών, διάρκειας δύο μηνών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις αυτών των διατροφών στο βάρος των σκελετικών μυών, στα προφίλ των λιπιδίων του ήπατος και του πλάσματος και στα προφίλ των αμινοξέων του πλάσματος.

 Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες οδήγησε στην ανάπτυξη ήπιου λιπώδους ήπατος σε ποντίκια μέσης ηλικίας, ενώ μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα τόσο στα νεαρά όσο και στα μεσήλικα ποντίκια. Επιπλέον, τα προφίλ αμινοξέων του πλάσματος έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεϊνών και των ηπατικών επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

«Παρατηρήσαμε ότι οι απαιτήσεις σε πρόσληψη πρωτεΐνης άλλαζαν κατά τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών: ήταν υψηλότερες στα νεότερα αναπαραγωγικά ποντίκια, μειώνονται κατά τη μέση ηλικία και αυξάνονται ξανά στα ηλικιωμένα ποντίκια καθώς μειώνεται η απόδοση των πρωτεϊνών» εξηγεί ο δρ. Yoshitaka Kondo. «Το ίδιο μοτίβο θα μπορούσε να παρατηρηθεί και στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνών στα γεύματα θα μπορούσε να προάγει τη μεταβολική υγεία των ανθρώπων. Επιπλέον, η ιδανική διατροφική ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών σε κάθε στάδιο της ζωής θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια της υγείας» καταλήγει.

 
Πηγή: ygeiamou