Επικαιρότητα:

Είναι το κόκκινο κρέας κακό για την υγεία; Επιστήμονες του Χάρβαρντ απαντούν «ναι»

02 Νοε 2023 - 12:15 | Διατροφή
Είναι το κόκκινο κρέας κακό για την υγεία; Επιστήμονες του Χάρβαρντ απαντούν «ναι»

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», ανέλυσε στοιχεία από 216.695 άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν κόκκινο κρέας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πάνω από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος εντοπίζεται ακόμη και σε ανθρώπους που καταναλώνουν μόλις δύο μερίδες κόκκινου κρέατος εβδομαδιαίως και αυξάνεται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.  Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

 «Αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Ξιάο Γκου.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η νόσος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το 2022 υπήρχαν περίπου 463 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 700 εκατομμύρια έως το 2045.

Η έρευνα
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για συνολικό διάστημα έως και 36 χρόνια.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.  Συγκεκριμένα, κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αύξησε τον κίνδυνο κατά 24%.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης ή με γαλακτοκομικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων σχετίζεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο και η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών σχετίζεται με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας και προηγούμενες εργασίες, θεωρούμε ότι ένα όριο περίπου μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία τους», τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής και επικεφαλής συγγραφέας, Βάλτερ Βίλετ.

Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η αντικατάστασή του με φυτικές πηγές πρωτεΐνης έχει οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. 

Η παραγωγή κόκκινου κρέατος απαιτεί μεγάλες ποσότητες πόρων, όπως νερό, γη και ενέργεια. Επιπλέον, η παραγωγή αυτή εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.  Έτσι, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διατροφής μας.

foxreport.