Επικαιρότητα:

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως τα ίδια κάθε μέρα;

09 Φεβ. 2024 - 17:45 | Διατροφή
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως τα ίδια κάθε μέρα;

Oπρογραμματισμός και η προετοιμασία ενός γεύματος, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης καθημερινότητας. Κάπως έτσι, καταλήγεις να παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω ή να μαγειρεύεις γρήγορες και εύκολες συνταγές.

Μήπως όμως αυτή η ευκολία και η εξοικονόμηση χρόνου, κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πράγματα που μπορούν να συμβούν στο σώμα σου, όταν τρως τα ίδια κάθε μέρα, αρκετές φορές την εβδομάδα.

Σου αρέσει να τρως αυγά και τοστ για πρωινό κάθε μέρα; Ή τρως το ίδιο πάνω-κάτω πιάτο κάθε βράδυ; Αν ναι, τότε μάλλον θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες. Αν και μπορεί να είναι εξαιρετικά βολικό, να τρως τα ίδια κάθε μέρα, τελικά, στην πραγματικότητα δεν είναι η καλύτερη στρατηγική που θα μπορούσες να ακολουθήσεις. Εδώ, είναι 5 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Διατροφική ανεπάρκεια

Το σώμα μας χρειάζεται μια ποικιλία μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών για την καλή λειτουργία του. Αυτή η απαίτηση εκπληρώνεται με την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων και λαχανικών. Ακόμα και η προσκόλληση σε ένα μόνο είδος υγιεινών τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανεπάρκεια. Γέμισε λοιπό το πιάτο σου, φροντίζοντας καθημερινά να διέπεται από ποικιλία.

Όταν τρως τα ίδια κάθε μέρα βλάπτεις την υγεία του εντέρου

Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο σου. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού  συστήματος και είναι καλό για τη συνολική πέψη. Φρόντισε, λοιπόν, να συμπεριλάβεις στη καθημερινή σου διατροφή, τη σωστή ποσότητα τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως π.χ το γιαούρτι, αλλά και φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε φυτικές ίνες, που προστατεύουν την υγεία του εντέρου.

Επιβραδύνεις το μεταβολισμό σου και χάνεις πιο δύσκολα βάρος

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγεις να τρως τα ίδια πράγματα κάθε μέρα. Ειδικά εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Η κύρια αιτία για αυτό, είναι το γεγονός ότι όταν καταναλώνεις τις ίδιες τροφές καθημερινά, ρίχνεις το μεταβολισμό σου. Σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν μεγαλύτερη ποικιλία υγιεινών τροφίμων, κατάφεραν να χάσουν βάρος πιο γρήγορα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα ίδια.

Όταν τρως τα ίδια μπορεί να καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα συστατικών

Καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα ορισμένων τροφών, μπορεί να το παρακάνεις με ορισμένα θρεπτικά συστατικά και να θέσεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Όπως για παράδειγμα η υπερβολική ποσότητα κουρκουμά, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του συκωτιού.

Κίνδυνος για ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής

Ναι, η κατανάλωση του ίδιου φαγητού μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε επιλεκτική διατροφική διαταραχή ή σε Διαταραχή Αποφυγής/ Περιοριστικής Πρόσληψης Φαγητού (ARFID). Σε αυτή την κατάσταση, ένα άτομο αρνείται συνεχώς να καταναλώνει συγκεκριμένα φαγητά λόγω συγκεκριμένων χρωμάτων, υφών ή μυρωδιών τροφίμων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και ανθυγιεινή απώλεια βάρους.

Πηγή: ladylike.gr