Επικαιρότητα:

Ο ξηρός καρπός που σου κάνει καλό στα νεύρα

27 Μαρ. 2024 - 09:37 | Διατροφή
Ο ξηρός καρπός που σου κάνει καλό στα νεύρα

Το Ανακάρδιον το δυτικόν είναι δέντρο της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών. Προέρχεται από τη Βραζιλία και οι Πορτογάλοι εξερευνητές ήταν εκείνοι που το εξήγαγαν σε άλλες χώρες. Σήμερα, φύεται στη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, την Κένυα, την Ινδία και τη Βραζιλία.
 
Κάπου εδώ ας το λήξουμε με τις άγνωστες, περίεργες λέξεις και ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το συγκεκριμένο δέντρο είναι αυτό που γεννάει έναν από τους πιο νόστιμος, όσο και θερμιδογόνους ξηρούς καρπούς. Ταυτόχρονα, κι έναν από τους πιο θρεπτικούς και ωφέλιμους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 Ο λόγος για τα φιστίκια κάσιους (αναφερόμαστε πάντα στα ανάλατα) με τη γλυκιά γεύση, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια για την παρασκευή εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, τυρί, σάλτσες, βούτυρο και κρέμες γάλακτος.

Σχετικά με τη διατροφική τους αξία, μία μερίδα κάσιους (περίπου 18 καρποί που χωρούν σε μία μεγάλη χούφτα) έχει 157 θερμίδες και περιέχει τα ακόλουθα ωφέλιμα συστατικά/στοιχεία/βιταμίνες: 

8,56 γραμμάρια (g) υδατανθράκων
1,68 g ζάχαρης
0,9 g φυτικών ινών
5.17 g πρωτεΐνης
12,43 g ολικού λίπους
10 mg ασβεστίου
1,89 mg σιδήρου
83 mg μαγνησίου
168 mg φωσφόρου
187 mg καλίου
3 mg νατρίου
1,64 mg ψευδαργύρου

Όπως επίσης βιταμίνες C και B.

Γενικά, τα κάσιους είναι υψηλά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων και να συμβάλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Είναι παράλληλα μία εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο εμπλέκεται μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών και στη μυϊκή χαλάρωση και στη θωράκιση του νευρικού συστήματος. Βοηθά στη ρύθμιση των νεύρων και του μυϊκού πόνου. Ουσιαστικά, χρησιμεύει σαν φυσικός ανασταλτικός δίαυλος ασβεστίου, εμποδίζοντας το ασβέστιο να εισχωρήσει ορμητικά μέσα στο νευρικό κύτταρο, να ενεργοποιήσει το νεύρο και να προκαλέσει υπερβολική κινητικότητα και υπερδιέγερση. Μπλοκάροντας την είσοδο του ασβεστίου, το μαγνήσιο διατηρεί τα νεύρα μας -και τα αιμοφόρα αγγεία και τους μυς- χαλαρά.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences και διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσί των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι στο κέλυφος του κάσιους υπάρχει μία χημική ένωση που μπορεί να συμβάλει στην επιδιόρθωση της μυελίνης, της προστατευτικής επικάλυψης των νεύρων. Η ένωση αυτή είναι το ανακαρδικό οξύ που λειτουργεί σαν ασπίδα κατά των εκφυλιστικών παθήσεων που απειλούν το νευρικό σύστημα, ανάμεσά τους και η πολλαπλή σκλήρυνση.

.oneman