Επικαιρότητα:

Καρκίνος Μαστού: Τα νέα όπλα στην πρόγνωση και τη θεραπεία του

13 Σεπ. 2016 - 13:14 | Υγεία
Καρκίνος Μαστού: Τα νέα όπλα στην πρόγνωση και τη θεραπεία του

Η έγκαιρη διάγνωση, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχει θέσει η ιατρική επιστήμη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ήδη, σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος μετατρέπεται πλέον σε ένα χρόνιο νόσημα. Γι’ αυτό και η ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων που επιτρέπουν την πρώιμη ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων παραμένει πάγιο ζητούμενο.

Σήμερα σε πολλούς καρκίνους και βεβαίως στον καρκίνο του μαστού, οι εξελίξεις στην πρόγνωση και τη θεραπεία του είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, καθώς η έγκαιρη διάγνωση έχει αποδειχτεί σωτήρια για χιλιάδες γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο και τελικά κέρδισαν τη ζωή τους γιατί είχαν την τύχη να τον ανακαλύψουν νωρίς, πριν προλάβει να μεταφερθεί σε άλλα όργανα και ιστούς.

Με αφορμή λοιπόν τον Οκτώβριο ( που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού) η Μονάδα Μαστού ιδιωτικού νοσοκομείου, σε Συνέντευξη Τύπου χθες, παρουσίασε τις νέες πρωτοποριακές μεθόδους (που εφαρμόζονται και στη χώρα μας) για τη διάγνωση και τη θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου.

Ειδικότερα, όπως τόνισαν ο κ. Βενιζέλος Βασίλης Διευθυντής Μονάδας Μαστού και Χειρουργικής Κλινκής Μαστού ιδιωτικού Θεραπευτηρίου και Πρόεδρος της ΕΧΕΜ (Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού), η κυρία Βαράκη Λίλυ Διευθύντρια Μαγνητικής Τοµογραφίας ιδιωτικού Θεραπευτηρίου και ο κ. Δηµόπουλος Αθανάσιος Δ/ντής Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας επίσης ιδιωτικού Θεραπευτηρίου Αναπ/τής Καθηγητής και Διδάκτωρ Παν/µίου Βιέννης, ESTRO Faculty Member:

Α. Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί μια συνεχώς εξελισσόμενη μέθοδο, πολύτιμη στην διάγνωση και διερεύνηση του καρκίνου του μαστού. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε μια σημαντική διεύρυνση των εφαρμογών της στον ευρύτερο γυναικείο πληθυσμό τόσο στον προληπτικό έλεγχο (SCREENING) όσο και στην διάγνωση και στην παρακολούθηση της θεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Πολύ σημαντική είναι η επεμβατική τεχνική της βιοψίας υπό την καθοδήγηση με μαγνητική τομογραφία. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα μαστού στον Ελλαδικό χώρο. Είναι ειδική τεχνική και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο λήψης βιοψίας σε ειδική κατηγορία βλαβών του μαστού που είναι ορατές μόνο με την μαγνητική τομογραφία. Έτσι ένδειξη αποτελεί η ύποπτη βλάβη η οποία απεικονίζεται με την μαγνητική μαστογραφία δεν είναι ωστόσο ορατή με τις τεχνικές της ψηφιακής μαστογραφίας και του υπερηχογραφήματος.

Β. Για νέες γυναίκες με μικρό-μέτριο μαστό όπου μετά τη μαστεκτομή δεν απαιτείται ακτινοθεραπεία, υπάρχει τώρα μια ιδανική αντιμετώπιση. Η αποκατάσταση του μαστού κατά τη διάρκεια της ίδιας χειρουργικής επέμβασης, σε ΕΝΑ και μόνο χειρουργείο. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ίσως το πιο σημαντικό για την ασθενή είναι ότι άμεσα μετά το χειρουργείο έχει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, που συμβάλει στην πολύ καλή ψυχολογία της και γενικά στην εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής μετά από μια τόσο σοβαρή περιπέτεια. Η τεχνική που χρησιμοποιείται απαιτεί σωστό προεγχειριτικό σχεδιασμό από τη χειρουργική ομάδα (χειρουργού μαστού, πλαστικού χειρουργού), τη χρήση ειδικών ενθεμάτων μαστού και ειδικού πλέγματος τιτανίου με την σύγχρονη μεταφορά λίπους (λιπομεταφορά). Η παραμονή στο Νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες και δε χρειάζεται ιδιαίτερη αναλγητική αγωγή.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η μέθοδος αυτή και η εφαρμογή της με τόσο καλά αποτελέσματα απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και στην περίπτωση της ομάδας μας, η μεγάλη εμπειρία ετών από την εφαρμογή όλων των άλλων μεθόδων αποκατάστασης καθώς και ο σεβασμός στις "απαιτήσεις " και τις ανάγκες των ασθενών, μας οδήγησε στην επιτυχημένη και πρωτοποριακή τεχνική που προσφέρει όλα αυτά τα σημαντικά πλεονεκτήματα.

Γ. Είναι γνωστό πως η ακτινοβόληση στον καρκίνο του μαστού καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα που πιθανόν έχουν απομείνει μετά την χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο σήμερα σε πολλές ασθενείς μπορούμε να αποφύγουμε την ακτινοβόληση ολοκλήρου του μαστού, αφού, η στοχευμένη ακτινοβόληση εκ των έσω, με την μέθοδο της βραχυθεραπείας, αποφέρει ισάξια αποτελέσματα. Η μέθοδος αυτή ( η οποία θεωρείται η πιο προηγμένη μορφή σύγχρονης ακτινοθεραπείας) επιτρέπει στις ασθενείς να ολοκληρώσουν την ακτινοθεραπεία 5 ημέρες μετά από την χειρουργική επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι την εξωτερική ακτινοβολία διάρκειας 5-6 εβδομάδων. Επιπλέον μειώνει, τις παρενέργειες καθώς κατά την διεξαγωγή της δεν ακτινοβολούνται οι πνεύμονες, η καρδιά και το δέρμα.

H γλώσσα των αριθμών

- Παγκοσμίως σημειώνονται ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο.

- Μια στις 9 – 10 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στην διάρκεια της ζωής της.

- Στην ΕΕ, μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κάθε 2,5 λεπτά, ενώ μια γυναίκα πεθαίνει από την νόσο κάθε 6,5 λεπτά.

- Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού είναι πιο αυξημένη σε σχέση με την παρατηρούμενη σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.

- Το 65% των καρκίνων του μαστού είναι σποραδικοί, συμβαίνουν δηλαδή τυχαία και δεν μπορούν να αποδοθούν σε κληρονομικά αίτια.

- Το υπόλοιπο 35% των καρκίνων του μαστού θεωρείται κληρονομικό και οικογενές, χωρίς να είναι γνωστά όλα τα γονίδια που εμπλέκονται σε αυτό.

- Το 5-10% των κρουσμάτων καρκίνων του μαστού αποδίδεται στα γνωστά γονίδια BRCA1 και BRCA2.

- Μια γυναίκα που φέρει κάποια μετάλλαξη στα παραπάνω γονίδια έχει από 50% έως 85% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της.