Το παράδοξο της «κακής» χοληστερόλης - Πότε η μείωσή της προκαλεί εγκεφαλικό

Το παράδοξο της «κακής» χοληστερόλης - Πότε η μείωσή της προκαλεί εγκεφαλικό

Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL) είναι επικίνδυνα για την υγεία, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Σύμφωνα ωστόσο με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα πολύ χαμηλά τριγλυκερίδια.

Ιδανικά η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που θεωρείται «κακή» επειδή μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση λιπιδίων μέσα στις αρτηρίες, πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dL. Όμως σε επίπεδα κάτω από 70 mg/dL ο κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η «κακή» χοληστερίνη κυμαίνεται μεταξύ 100 και 130.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 28.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών σε βάθος 19 ετών, στη διάρκεια των οποίων 137 γυναίκες έπαθαν αιμορραγικά εγκεφαλικά (είναι πολύ σπανιότερα από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά), ενώ 1.069 γυναίκες είχαν LDL κάτω των 70 mg/dL.

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίες είχαν κατά μέσο όρο 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες είχαν LDL 100 ως 130.

Επίσης οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (κάτω των 74 mg/dL) είχαν διπλάσια πιθανότητα εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνες που είχαν τριγλυκερίδια πάνω από 156 (σε φάση νηστείας). Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού για τις γυναίκες με χαμηλή ολική ή «καλή» (HDL) χοληστερίνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Το διαβάσαμε στο onmed


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: