Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) χαρακτηρίζεται από παράλογες σκέψεις και φόβους (εμμονές), που σας οδηγούν να επιδεικνύετε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (καταναγκασμούς).

Είναι επίσης δυνατό να εκδηλωθεί μόνο με εμμονές ή μόνο με καταναγκασμούς.

Τα άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι έχουν εμμονές που δεν είναι λογικές και μπορεί να τις αγνοούν επίτηδες. Αλλά αυτό αυξάνει περισσότερο την κάθε εμμονή και το άγχος. Τελικά, φτάνουν στο σημείο να προβαίνουν σε ψυχαναγκαστικές πράξεις, σε μια προσπάθεια να «απαλύνουν» τα αγχωτικά συναισθήματά τους.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συχνά επικεντρώνεται γύρω από συγκεκριμένα θέματα, όπως για παράδειγμα ο φόβος μόλυνσης από μικρόβια. Για να διευκολύνει αυτόν το φόβο του, ένα άτομο με ΙΔΨ μπορεί να πλένει ψυχαναγκαστικά τα χέρια του μέχρι του σημείου που το πλύσιμο γίνεται επώδυνο και η επιδερμίδα του είναι «σκασμένη». Αυτό καταλήγει σε μια «τελετουργική» συμπεριφορά και ένα «φαύλο κύκλο» που είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ΙΨΔ.

Δείτε παρακάτω πώς θα καταλάβετε αν έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή:

Συμπτώματα εμμονής:

Φόβος μόλυνσης από χειραψία ή από το απλό άγγιγμα αντικειμένων που έχουν αγγίξει και άλλοι άνθρωποιΑμφιβολίες για το αν έχετε κλειδώσει την πόρτα ή αν έχετε σβήσει το θερμοσίφωνο κλπΈντονο στρες όταν τα αντικείμενα δεν είναι τοποθετημένα στη σειρά ή αν δεν «κοιτάνε» όλα προς το «σωστό» μέροςΣκέψεις αυτοτραυματισμού ή πρόκλησης τραυματισμού σε κάποιον άλλοΣκέψεις για υβρεολογίες ή ανάρμοστη συμπεριφοράΑποφυγή των καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν εμμονές, όπως η χειραψίαΑυξημένο άγχος από δυσάρεστες σεξουαλικές εικόνες που επαναλαμβάνονται στο μυαλό διαρκώς

Συμπτώματα καταναγκασμού:

Το πλύσιμο των χεριών μέχρι το δέρμα να γίνει πολύ ευαίσθητοΤο να ελέγχει κανείς επανειλημμένα για το αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες ή για το αν τα φώτα στο σπίτι είναι σβηστά κλπΤο να ελέγχει κανείς επανειλημμένα αν είναι κλειστή η κουζίνα ή ο θερμοσίφωναςΤο να μετράει κανείς ακολουθώντας μόνο συγκεκριμένη «τελετουργία»Το να επαναλαμβάνει κανείς διαρκώς και σιωπηλά μια προσευχή, μια λέξη ή μια φράσηΤο να τακτοποιεί κανείς κάθε αντικείμενο γύρω του με ένα συγκεκριμένο τρόπο που είναι πάντοτε ο ίδιος

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία και τείνουν να ποικίλουν σε σοβαρότητα κατά τη διάρκεια της ζωή του ασθενούς. Τα συμπτώματα γενικά επιδεινώνονται όταν το άτομο βιώνει αυξημένο στρες. Η ΙΔΨ είναι μια ισόβια διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι τόσο σοβαρή και χρονοβόρα, ώστε να γίνει εμπόδιο για τη ζωή του ασθενούς.

 

Πηγές: mayoclinic.org, iatropedia.gr