Επικαιρότητα:

Πλήρως "διαχειρίσιμος" ο καρκίνος σε μια δεκαετία με νέα φάρμακα

16 Μαίου 2019 - 12:26 | Υγεία
Πλήρως "διαχειρίσιμος" ο καρκίνος σε μια δεκαετία με νέα φάρμακα

Πραγματικότητα θα είναι την προσεχή δεκαετία τα πρώτα φάρμακα που μπορούν να σταματήσουν τα καρκινικά κύτταρα από το να γίνουν ανθεκτικά στην αντικαρκινική αγωγή, ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο καρκίνος την επόμενη δεκαετία θα είναι μια «πλήρως διαχειρίσιμη» νόσος.

Την ελπιδοφόρο ανακοίνωση έκαναν ειδικοί του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (ICR) του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν λάβει χρηματοδότηση 75 εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη της νέας αυτής κατηγορίας αντικαρκινικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Workman, που προΐσταται του προγράμματος, ο καρκίνος έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στα αντικαρκινικά φάρμακα, γεγονός που καθιστά πραγματική πρόκληση την αντιμετώπισή του.

Τα νέα φάρμακα που αναπτύσσουν οι Βρετανοί ειδικοί στοχεύουν ακριβώς εκεί, στο να εμποδίσουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύξουν αντίσταση στην αγωγή και έτσι να καταστήσουν τη νόσο διαχειρίσιμη και ευκολότερα ιάσιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα χημειοθεραπευτικά σχήματα μερικές φορές αποτυγχάνουν να είναι αποτελεσματικά διότι τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να επιβιώσουν προκαλώντας υποτροπές.

«Η ικανότητα του καρκίνου να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται και να αναπτύσσει αντίσταση είναι η αιτία της πλειοψηφίας των θανάτων και η μεγαλύτερη πρόκληση για την Επιστήμη, σήμερα», σημειώνει ο Δρ. Workman.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ICR «αλλάζει εντελώς τον τρόπο σκέψης των επιστημόνων για τον καρκίνο» για να επικεντρωθούν στην πρόβλεψη του τρόπου εξέλιξης των καρκινικών κυττάρων ώστε να αποφευχθεί η αντοχή τους στα φάρμακα.

Στόχος του ICR είναι να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση για το νέο Κέντρο Ανακάλυψης Φαρμάκων, έξω από το Λονδίνο, στο οποίο αναμένεται να βρουν «επιστημονική στέγη» σχεδόν 300 ειδικοί από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Βάση για την ανάπτυξη των νέων φαρμάκων είναι η Θεωρία της Εξέλιξης των ειδών του Charles Darwin και ο σωστός συνδυασμός δραστικών ουσιών στους οποίους δύσκολα θα μπορούσε να αντισταθεί ο καρκίνος.

Ήδη τα πρώτα πειράματα βάσει του παραπάνω σκεπτικού έχουν παράγει υποσχόμενα αποτελέσματα, αλλά οι οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των καρκινοπαθών δεν αναμένονται νωρίτερα από δέκα χρόνια από σήμερα.

Όπως εξηγεί η Δρ. Andrea Sottoriva, διευθύντρια του νέου επιστημονικού κέντρου εξηγεί ότι «η τεχνητή νοημοσύνη και τα μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα έχουν τεράστιες δυνατότητες στο να μας βοηθήσουν να «μπούμε» μέσα στον καρκίνο και να προβλέψουμε τι σκοπεύει να κάνει και πως θα ανταποκριθεί σε νέες θεραπείες».

Οι επιστήμονες ήδη αναπτύσσουν μια νέα κατηγορία φαρμάκων, σχεδιασμένων να αναχαιτίσουν την πρωτεΐνη Apobec, η οποία αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που «απαγάγει» ο καρκίνος στις περισσότερες περιπτώσεις για να επιταχύνει την αντοχή του στην θεραπεία.