Διαβήτης: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα

05 Αυγ. 2019 - 07:10 | Υγεία
Διαβήτης: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως αόρατη επιδημία.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη, είτε δεν παράγουν την απαιτούμενη ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν μπορεί, για διάφορους λόγους, να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό.

Η έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με συνέπεια την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, νεφροπάθειας, νευροπάθειας κλπ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή οι ασθενείς εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η παγκόσμια επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη είναι περί τα 8,8%.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν το γνωρίζουν. Στην Ευρώπη, οι αδιάγνωστοι διαβητικοί υπολογίζονται στα 22 εκατομμύρια άτομα δηλαδή το 37,9% του συνολικού αριθμού ασθενών πάσχει από αδιάγνωστο        σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό, όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί ο σακχαρώδης διαβήτης, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών.

Λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό ποσοστό αδιάγνωστων ασθενών, η έγκαιρη διάγνωση καθιστάται, πλεόν, επιτακτική ανάγκη. Ακόμα και ήπιες αυξήσεις στο σάκχαρο αίματος μπορούν να βλάψουν τα όργανα- στόχους του σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή τις μεγάλες αρτηρίες του σώματος όπως οι καρωτίδες, οι αρτηρίες των κάτω άκρων, η αορτή, οι αρτηρίες της καρδιάς αλλά και τους οφθαλμούς, τους νεφρούς και το νευρικό σύστημα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί συχνά να παραμείνει αδιάγνωστος λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων. Τα κύρια συμπτώματα που οφείλουν να προϊδεάσουν έναν ασθενή ότι πιθανώς πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ειδικά στα πρώτα στάδια του σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να απουσιάζουν εντελώς.           

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που οφείλουν να οδηγήσουν στον έλεγχο του σακχάρου αίματος είναι:

1) H αίσθηση συνεχούς δίψας και η αύξηση της συχνότητας ούρησης. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα διηθείται στους νεφρούς συμπαρασύροντας μεγάλη ποσότητα νερού, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο πολυουρίας/πολυδιψίας.

2) Η αυξημένη πρόσληψη τροφής – πολυφαγία- εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει γλυκόζη ως ενέργεια (αδυναμία εισόδου και χρήσης της γλυκόζης από τα κύτταρα λόγω της απουσίας επαρκούς ποσότητας ινσουλίνης). Εξαιτίας αυτής της έλλειψης ενέργειας, ο ασθενής έχει αυξημένο αίσθημα πείνας.

3) Οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος καθώς και οι μυκητιάσεις αποτελούν, επίσης, σημεία/συμπτώματα αυξημένου σακχάρου αίματος.

4) Οι ασθενείς που έχουν υψηλές τιμές σακχάρου παραπονιούνται συχνά για ανεξήγητη κόπωση και αδυναμία να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 5) Η ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους χαρακτηρίζει, επίσης, συχνά τους ασθενείς με σημαντικά αρρύθμιστο σάκχαρο αίματος.

6) Η ανάπτυξη διαταραχών στην όραση μπορεί να είναι συνέπεια της αυξημένου σακχάρου αίματος και οφείλει να ελέγχεται πάντα.

7) Άλλα λιγότερο συχνά αλλά σημαντικά συμπτώματα αδιάγνωστου σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν η αίσθηση άλγους, οι κράμπες και τα μουδιάσματα κυρίως στα κάτω αλλά και στα άνω άκρα.

Συνοψίζοντας, τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, ειδικά στην αρχική φάση εμφάνιςής του, είναι συχνά αμβληχρά ή ανύπαρκτα. Συνιστάται τακτικός έλεγχος εξέτασης για σακχαρώδη διαβήτη, ιδίως εάν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα (πάσχει έτερο μέλος της οικογενείας) κ.α. 

Δείτε στο video που ακολουθεί τα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη.

Πηγή: onmed.gr