Το μυστικό υγείας που μαρτυρούν τα μάτια σας

25 Σεπ. 2019 - 17:20 | Υγεία
Το μυστικό υγείας που μαρτυρούν τα μάτια σας

Το βλέμμα μπορεί να κρύβει πολλά

Ως αυτό που κοιτούν περισσότερο οι άντρες στις γυναίκες, κατά δήλωσή τους τουλάχιστον, τα γυναικεία μάτια είναι ένα από κείνα τα πράγματα που απολαμβάνουν πολύ μεγάλης προσοχής.

Και πολύ καλά κάνουν, μιας κι έτσι μπορεί να φανεί ένα θέμα υγείας, ένα από κείνα τα πράγματα που εξομολογούνται μόνο τα μάτια που τα παρατηρούν πολύ.

Περί έλλειψης βιταμίνης Α (ρετινόλη) ο λόγος και ο καλύτερος τρόπος να την ανακαλύψετε είναι μέσω των ματιών. Μάτια αφυδατωμένα που έχουν χάσει τη λάμψη τους (ξηροφθαλμία), μάτια που πονάνε και μάτια που δεν βλέπουν καλά στο σκοτάδι (νυκταλωπία) πρέπει να μας ψυλλιάσουν.

Παρά το γεγονός ότι η έλλειψη βιταμίνης Α είναι ομολογουμένως σπάνια στον δυτικό κόσμο, πρόκειται για μια κατάσταση που δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα, μιας και η ρετινόλη είναι βασικό συστατικό της υγείας των ματιών.

Καρότα, σπανάκι και πεπόνι είναι πλούσια σε προβιταμίνη Α, η οποία πέρα από την όραση, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Την ύπαρξη αποφράξεων αγγείων των ματιών, κυρίως φλεβικών αγγείων, διαπιστώνουν συχνά οι οφθαλμίατροι, οι οποίες οφείλονται στην υψηλή συστηματική πίεση, δηλαδή υψηλή πίεση του σώματος από ανεπαρκώς ελεγχόμενη υπέρταση.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το ιατρικό σύστημα της χώρας μας είναι πολύ ανεκτικό, συγκριτικά με άλλες δυτικές χώρες, σε προβλήματα υπέρτασης, είτε λόγω ότι του ότι δεν στενογραφούνται νωρίς και αρκετά αντιϋπερτασικά φάρμακα, είτε λόγω άρνησης των ασθενών να θεωρηθούν υπερτασικοί και να πάρουν τα φάρμακα.

Εν πάση περιπτώσει, μία απόφραξη κλάδου φλέβας στο μάτι, μπορεί να είναι ένα μικρό παροδικό πρόβλημα που με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα από τον οφθαλμίατρο.

Αλλά, όπως μας εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αυτή η απόφραξη αποτελεί πολύ κακό προοίμιο καθώς αντιπροσωπεύει, κατά κάποιον τρόπο, ένα μικρό εγκεφαλικό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άλλα πολύ σημαντικά προβλήματα στο νευρολογικό σύστημα του ανθρώπου, όπως μια σημαντική εγκεφαλική συμφόρηση.

Φυσικά, η πάθηση που έχει τη δραματικά μεγαλύτερη επίπτωση στην όραση των ανθρώπων γενικότερα και των Ελλήνων ειδικότερα είναι το σάκχαρο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, δυστυχώς, είναι ο πρωταγωνιστής στη μείωση της όρασης σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών καθώς και αυτός, σιωπηρά, χωρίς να το καταλάβει κάποιος, μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί μικροπροβλήματα στα αγγεία του ματιού, αυτά να αρχίσουν να διαρρέουν είτε αίμα είτε ορώδες υγρό, το οποίο αρχίζει τελικά να μειώνει την όραση

Σε προχωρημένες δε περιπτώσεις, αρχίζει μία ανεξέλεγκτη παραγωγή αγγείων μέσα στο μάτι που πολύ συχνά οδηγεί σε αδιέξοδο, στην τύφλωση. Οι διαβητολόγοι και όλοι οι παθολόγοι που χειρίζονται ανθρώπους με διαβήτη γνωρίζουν καλά ότι στη διάγνωση του διαβήτη προστίθεται και μία ετήσια οφθαλμολογική εξέταση, η βυθοσκόπηση, προκειμένου να υπάρχει γρήγορη πρόγνωση και, σε συνεννόηση με το διαβητολόγο, ένας σχεδιασμός για την αντιδιαβητική αγωγή.

Επίσης, έχει αποδειχθεί «μία πολύ στενή συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και καρδιακών προβλημάτων και ίσως και με ξηρού τύπου εκφύλιση της ώχρας. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα δείχνουν ότι έχουν μία στενή συσχέτιση με ξηρού τύπου εκφύλιση της ωχράς, κάτι που απασχολεί τουλάχιστον έναν στους δέκα Έλληνες και Ελληνίδες μετά την ηλικία των 65 ετών», προσθέτει ο Δρ. Κανελλόπουλος.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες άλλες, πιο σπάνιες περιπτώσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η τοξικότητα κάποιων αντιαρρυθμικών φαρμάκων μπορεί να φανεί και στον κερατοειδή, αλλά και η τοξικότητα κάποιων αντι-αυτοάνοσων φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον αμφιβληστροειδή.

Άρα, οι ασθενείς που υποφέρουν από τις συγκεκριμένες παθήσεις οφείλουν να ακολουθούν αυστηρά τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο και να υπάρχει πάντα στενή συνεργασία των οφθαλμιάτρων με τους ιατρούς που συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα.

 

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr  ,  www.athensmagazine.gr