Επικαιρότητα:

Υψηλή Χοληστερόλη: Πέντε κινήσεις για να την ρίξετε σίγουρα

05 Ιουλ. 2020 - 18:58 | Υγεία
Υψηλή Χοληστερόλη: Πέντε κινήσεις για να την ρίξετε σίγουρα

Αν και πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη συσχετίζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είναι βέβαιο ότι τα ακόλουθα βήματα αποτελούν απαραίτητη προυπόθεση για την ρύθμισή της σε περίπτωση που έχει βγει εκτός ορίων.

Σωστή διατροφή. Το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η αποφυγή τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως το κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τα γλυκά.

Άσκηση. Η  θετική της δράση οφείλεται στο ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων από το αίμα. Επίσης συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο του στρες παράγοντες που έχει φανεί ότι βοηθούν με τη σειρά τους στην ρύθμιση της χοληστερόλης.

Η διατήρηση σωστού βάρους. Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος σας εντός ορίων… Το μέτρο αυτό εξακολουθεί να αποτελεί τον κυριότερο τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερόλης. Μάλιστα ο συνδυασμός της άσκησης με την σωστή και ισορροπημένη διατροφή  θεωρείται πιο αποτελεσματικός σε σχέση με την υιοθέτηση ενός μόνο μέτρου (π.χ. μόνο δίαιτα ή μόνο άσκηση).

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι παραπάνω κινήσεις είναι απαραίτητες για ένα καλό λιπιδαιμικό προφίλ και για την ρύθμιση της χοληστερόλης, ακόμη και όταν έχει δοθεί αγωγή στους πάσχοντες από υψηλή χοληστερόλη. Θα βοηθούσε ακόμη πολύ η αποφυγή του στρες αλλά και του καπνίσματος

Το στρες έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση αυτού με την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα σχετική μελέτη σε  δικηγόρους – μια επαγγελματική ομάδα στην οποία παρατηρείται έντονο στρες – βρέθηκε πως κατά την περίοδο του αυξημένου φόρτου εργασίας, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, χωρίς όμως να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο της διατροφής τους ή στη φυσική τους δραστηριότητα.

Όσο για το κάπνισμα πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης ο ρόλος της οποίας είναι να «παρασύρει» από τα αγγεία την LDL («κακή» χοληστερόλη) και να την οδηγεί στο ήπαρ απ’ όπου στη συνέχεια αποβάλλεται.