Αυτόματοι απινιδωτές: Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από απλούς πολίτες για να σώσουν ζωές

18 Φεβ. 2021 - 08:24 | Υγεία
Αυτόματοι απινιδωτές: Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από απλούς πολίτες για να σώσουν ζωές

Η καρδιακή ανακοπή είναι δυστυχώς μια συνήθης κατάσταση, η οποία μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να αντλεί αίμα από το σώμα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά. Συγκεκριμένα, για κάθε λεπτό χωρίς καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς μειώνονται κατά 10%.

Οι αυτόματοι απινιδωτές έχουν σχεδιαστεί για αυτήν ακριβώς την περίπτωση. Έχουν διαγνωστική λειτουργία, καθώς μπορούν να αναλύσουν τον καρδιακό ρυθμό και να βγάλουν πόρισμα σχετικά με το αν ο ασθενής παθαίνει καρδιακή ανακοπή. Αφετέρου, ανάλογα με το πόρισμα, μπορούν αυτόματα να παράσχουν ηλεκτρικό σοκ, ώστε να επανεκκινήσουν την καρδιά και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Μάλιστα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από απλούς πολίτες χωρίς ιατρικές γνώσεις. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς προσφέρει ένας αυτόματος απινιδωτής καρδιάς.

Διάγνωση της καρδιακής ανακοπής
Αν ένας άνθρωπος χάσει τις αισθήσεις του, δεν ανταποκρίνεται και δεν κινείται κανονικά, τότε είναι πιθανό να έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή. Ο αυτόματος απινιδωτής αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και βγάζει το πόρισμα εύκολα και γρήγορα.

Εφόσον διαγνώσει ότι ο ασθενής έχει πάθει καρδιακή ανακοπή, τότε θα δώσει περαιτέρω οδηγίες για απινίδωση ή θα χορηγήσει μόνος του ηλεκτρικό σοκ ανάλογα με την ημιαυτόματη ή πλήρως αυτόματη λειτουργία του αντίστοιχα.

Λειτουργία του απινιδωτή
Ο απινιδωτής είναι μια πολύ ασφαλής και εύχρηστη ηλεκτρονική συσκευή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους χωρίς ιατρικές γνώσεις. Στο κουτί του, έχει εύχρηστες οδηγίες με εικόνες και ηχητικά μηνύματα στα ελληνικά, με βάση τις οποίες ο καθένας μπορεί να τον χρησιμοποιήσει.

Αρχικά, τοποθετούνται τα ηλεκτρόδια στο στήθος και την πλάτη του ασθενούς, έτσι ώστε να γίνει με ακρίβεια η ανάλυση του καρδιακού ρυθμού. Έπειτα, εφόσον αυτό απαιτείται, ο απινιδωτής θα δώσει οδηγίες στον χειριστή να πατήσει το κουμπί ΣΟΚ, ώστε να χορηγηθεί ηλεκτρικό σοκ για την επανεκκίνηση της καρδιάς. Υπάρχουν και απινιδωτές που χορηγούν αυτόματα το σοκ χωρίς να απαιτείται το πάτημα κάποιου κουμπιού.

Ασφάλεια απινιδωτή
Η χρήση του απινιδωτή είναι απόλυτα ασφαλής τόσο για τον χειριστή όσο και για τον ασθενή. Ο χειριστής, ακόμα και χωρίς ιατρικές γνώσεις, δεν κινδυνεύει να πάθει τίποτα απολύτως, αλλά ούτε και να κάνει κακό στον ασθενή.

Συγκεκριμένα, ο απινιδωτής δεν χορηγεί ποτέ ηλεκτρικό σοκ, αν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο με βάση την ανάλυση του καρδιακού ρυθμού. Έτσι, ο μόνος κίνδυνος υπάρχει, όταν ΔΕΝ χρησιμοποιείτε τον απινιδωτή, παρόλο που ο ασθενής έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή. Αν απλά περιμένετε το ασθενοφόρο, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς μειώνονται δραματικά.

Οι αυτόματοι απινιδωτές είναι διαθέσιμοι σε χώρους με συνωστισμό και υψηλή συγκέντρωση ατόμων, όπως αεροδρόμια, γήπεδα και σχολεία, και μπορούν να σώσουν ζωές με την απλή και αξιόπιστη λειτουργία τους.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την εταιρεία καρδιολογικού εξοπλισμού Μάντζαρης.