Επικαιρότητα:

Μνήμη: Από τί εξαρτάται η λειτουργία της – Ο ρόλος των αισθήσεων στο «χτίσιμο» της μνημονικής ικανότητας

19 Μαρ. 2022 - 07:51 | Υγεία
Μνήμη: Από τί εξαρτάται η λειτουργία της – Ο ρόλος των αισθήσεων στο «χτίσιμο» της μνημονικής ικανότητας

Ο αθλητικογράφος, Χρήστος Σωτηρακόπουλος και ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σκαρμέας μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» για την μνήμη και στο κατά πόσο είναι φυσιολογικό να μην θυμόμαστε κάποιες πληροφορίες, όταν είμαστε αγχωμένοι.
Πριν αρχίσουμε να ανησυχούμε για το αν έχουμε καλή ή κακή μνήμη, επειδή ξεχνάμε συχνά τα κλειδιά μας ή το όνομα ενός ανθρώπου, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η μνήμη έχει πολλά πρόσωπα.

Εκτός από ειδήμων στην αθλητική δημοσιογραφία, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, έχει ξεχωρίσει και από την ικανότητά του να θυμάται με κάθε λεπτομέρεια, γεγονότα που έγιναν πριν πολλά χρόνια.

«Η καλή μνήμη, βοηθάει πολύ στη δική μας δουλειά, και μάλιστα όταν έχεις και χειρίζεσαι θέματα, όπως έναν αγώνα την ώρα που εξελίσσεται, δεν υπάρχει σενάριο και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Το να συμβεί ένα γεγονός και να μπορούσες να το ανακαλέσεις στη μνήμη σου, εάν έχει συμβεί και στο παρελθόν, βοηθούσε πάρα πολύ και ο κόσμος το καταλάβαινε», δήλωσε αρχικά ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

«Το κακό της ιστορίας έιναι ότι θυμάμαι πολλά, και μάλιστα θυμάμαι πολλά «άχρηστα πράγματα»!», σχολίασε με χιούμορ ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και συνέχισε: «Για παράδειγμα ένα ματς πριν από 15 χρόνια. Εάν με ρωτήσει κάποιος, μπορεί να μη θυμηθώ το ματς, μπορεί να θυμηθώ πού ήμασταν, πού και με ποιόν καθόμασταν, που πήγαμε να φάμε μετά». Το Euro 2004, το Ευρωμπάσκετ του 1987, το χρυσό μετάλλιο του Πύρρου Δήμα που το είχαμε δείξει και πρώτοι στο MEGA τότε, αυτά είναι τα αθλητικά γεγονότα που με έχουν στιγματίσει».

Από τί εξαρτάται η μνημονική ικανότητα;
«Εάν έχει; στο περιβάλλον σου κάποιον που έχει θέμα με τη μνήμη το βάζεις στο κάδρο. Σήμερα ζούμε με την τεχνολογία και η μνημονική ικανότητα είναι παρούσα στη ζωή μας. Η ικανότητα της μνήμης είναι γενετική, κάποιοι άνθρωποι έχουν εγγενώς περισσότερες ικανότητες από κάποους άλλους και ποικίλει ανά νοητική ικανότητα. Κάποιος μπορεί να είναι καλός στα μαθηματικά, να απομνημοεύει πράγματα, και παίζει ρόλο και η συναισθηματική σύνδεση με κάποιο γεγονός, κατά πόσο μας έχει στιγματίσει», επεσήμανε ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σκαρμέας.

«Η επανάληψη, βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης. Όσο αφορά στις αισθήσεις επίσης, το οπτικό κομμάτι είναι σημαντικό. Αυτό που μας ανησυχεί είναι όταν δεν θυμόμαστε κάποια γεγονότα. Το να μην θυμάσαι ονόματα ή αντικείμενα, δεν συνδέεται με κάποια πάθηση. Εάν κάτι δεν μας ενδιαφέρει, δεν δίνουμε και την αντίστοιχη σημασία. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μας δεν τα θυμόμαστε. Πολλές φορές εάν θυμόμαστε κάτι, δεν τα έχουμε βιώσει αλλά είναι από πληροφορίες που έχουν ακούσει. Διευκολύνει να μελετούν τα παιδιά σε μικρές περιόδους, πολλές φορές. Είναι προτιμότερο να μελετάω 1 ώρα τις προηγούμενες 10 ημέρες αντί να μελετάω 10 ώρες για ένα διαγώνισμα. Ο υπνος που μεσολαβεί βοηθά να καθηλωθεί η μνήμη», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει κάτι που να δυσκολεύομαι να θυμάμαι! Θυμάμαι αριθμούς τηλεφώνων συμμαθητών μου απ΄τη δεκαετία του ’70! », συνέχισε λέγοντας ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Η βραχυχρόνια μνήμη εργασίας
Η  μνήμη εργασίας είναι η αμεση μνήμη της στιγμής, καθορίζεται από την συγκέντρωση εκείνης της στιγμής. Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν τη μνήμη.

Η επεισοδική μνήμη, είναι όταν θυμόμαστε κάποια μεμονωμένα γεγονότα. Εάν δεν θυμόμαστε στο μέλλον πολλά γεγονότα αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει, ειδικά δυσκολίες με πρόσφατα γεγονότα.

Το στρες επηρεάζει την ενεργό μνήμη, οι άνθρωποι που έχουν αγχώδεις διαταραχές το έχουν πιο συχνά. Ο καλός ύπνος είναι κομβικός

«Περίπου μισή ώρα πριν τη σέντρα έκλεινα τον ήχο, έκλεινα τα μάτια μου, ούτε τα χαρτιά μου με τις συνθέσεις των ομάδων, ούτε τους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό μου καθάριζε το μυαλό και «έσπρωχνε πίσω» κάποια προσωπικά θέματα μου», ανέφερε ο γνωστός αθλητικογράφος.