Επικαιρότητα:

Ιός RSV: Τα συμπτώματα, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να τον αποφύγετε

03 Νοε 2022 - 13:27 | Υγεία
Ιός RSV: Τα συμπτώματα, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να τον αποφύγετε

Καθώς η αύξηση των περιστατικών RSV συμπίπτει με την άνοδο των κρουσμάτων Covid-19, σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, οι ειδικοί ανησυχούν για μια «τρι-δημία». 
 
Σύμφωνα με το Forbes, ο RSV είναι ανθρώπινος ιός, που σχετίζεται περισσότερο με ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού σε τρωκτικά και αγελάδες. Πρόκειται για έναν αναπνευστικό ιό που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον καθένα, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με το CDC, είναι η πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας και πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο RSV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, περίπου δύο φορές πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Για την πρόληψη της μετάδοσης, το CDC συνιστά να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε και φτερνίζεστε με ένα χαρτομάντιλο και όχι με τα χέρια σας, να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άλλους, αλλά και να προσέχετε τις επιφάνειες που ακουμπάτε, όπως τα πόμολα πόρτας κ.λπ.

Τα συμπτώματα του ιού RSV

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό(«σφύριγμα» στην αναπνοή). Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.