Επικαιρότητα:

Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης

29 Νοε 2022 - 09:34 | Υγεία
Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης

Τα πρώτα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης σηματοδοτούν μια νέα φάση στη ζωή μας.  Πρόκειται για μια μεταβατική ορμονικά φάση που ξεκινά διαφορετική στιγμή σε κάθε μία από εμάς, παρουσιάζει όμως παρόμοια συμπτώματα και ενδείξεις.

 Τι συμβαίνει στην προεμμηνόπαυση
Η περίοδος αυτή είναι η φάση της διαδικασίας "γήρανσης” της γυναίκας, που περνά από την παραγωγική ηλικία στη μη παραγωγική. Κατά τη διάρκειά της, αρχίζει να ελαττώνεται η λειτουργία των ωοθηκών. Έτσι θα παρατηρήσεις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο σου και μπορεί να έχεις διάφορα συμπτώματα. Αυτά όμως μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε γυναίκα.

Πώς θα καταλάβεις αν βρίσκεσαι στη φάση της προεμμηνόπαυσης
Αν "μπαίνεις" στην προεμμηνόπαυση τότε θα παρατηρήσεις αλλαγές στην περίοδό σου: Μπορεί να υπάρχει βαθμιαία μείωση της ροής αίματος και της διάρκειας της περιόδου είτε συχνότερη περίοδος και μηνορραγίες, έντονη ροή αίματος δηλαδή. Τι άλλες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σου; Η έλλειψη οιστρογόνων στην κλιμακτήριο οδηγεί σε ατροφικές αλλαγές στα γεννητικά όργανα. Μειώνεται η ποσότητα της τραχηλικής βλέννας όπως και οι εκκρίσεις άλλων αδένων, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του κόλπου και σε δυσπαρευνία.

Αυτά είναι τα πιο συχνά και χαρακτηριστικά συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης
Οι εξάψεις. Το ποσοστό των γυναικών που παραπονιούνται γι’ αυτές φτάνει το 75%, είτε περνούν φυσιολογική κλιμακτήριο είτε "τεχνητή" (που έχει δηλαδή συμβεί μετά από αφαίρεση των γεννητικών οργάνων ή φαρμακευτική αγωγή). Από αυτές τις γυναίκες το 80% παρουσιάζει τις εξάψεις μέχρι 18 μήνες και το 20%-25% έως 5 χρόνια. Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζουν αρκετές γυναίκες αυτή την περίοδο είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η αϋπνία, οι αλλαγές στη διάθεση και η αύξηση του βάρους. Μπορεί επίσης να διαπιστώσεις ότι έχει μειωθεί η σεξουαλική σου διάθεση. Άλλες "παρενέργειες" της προεμμηνόπαυσης μπορεί να είναι η οστεοπόρωση, η λέπτυνση του δέρματος το οποίο θα παρατηρήσεις ότι έχει μειωμένη ελαστικότητα, οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς.

5 συμβουλές για πιο εύκολη προεμμηνόπαυση
• Καλή διατροφή και άσκηση • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους • Διακοπή του καπνίσματος • Σωστές ώρες ύπνου • Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (ασβεστίου, βιταμινών κτλ.) Τέλος, αφού προηγηθεί ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος και μετά από συνεννόηση με τον ενδοκρινολόγο ή το γυναικολόγο, μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (με τη μορφή δισκίων από το στόμα, διαδερμικών επιθεμάτων, κολπικών αλοιφών).

shape.gr