Τα δύο χειρότερα κατεψυγμένα τρόφιμα σύμφωνα με τους ειδικούς

01 Δεκ. 2022 - 18:17 | Υγεία
Τα δύο χειρότερα κατεψυγμένα τρόφιμα σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι αλήθεια πως διευκολύνουν συχνά την διαδικασία μαγειρέματος, ενώ μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου προϊόντα που είτε δεν ευδοκιμούν συγκεκριμένους μήνες, είτε πάλι μας είναι δύσκολη η τακτική αγορά τους, λόγω διαμονής σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα φρέσκο και ένα κατεψυγμένο τρόφιμα, δεν σχετίζεται με την μείωση της ποιότητας του ή την θρεπτική του αξία, αλλά στην διαδικασία συντήρησης και διάρκειας ζωής.

Πολλά τρόφιμα που παίρνουμε από τους καταψύκτες του σούπερ μαρκετ εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, ενώ μπορούν να ανταγωνιστούν θρεπτικά ακόμα και τα φρέσκα. Αυτό ισχύει κυρίως για τα φρούτα και τα λαχανικά, ορισμένους τύπους κρεατικών και τα ψάρια.

 Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν σημαίνουν πως οτιδήποτε βρίσκεται στην κατάψυξη είναι υγιεινό και μπορεί να προστεθεί χωρίς συνέπειες στην καθημερινή διατροφή. Δεν είναι λίγα τα προϊόντα κατάψυξης, τα οποία είναι υπερβολικά ανθυγιεινά καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών, αλάτων και φυσικά πρόσθετων συντηρητικών. Στην δεύτερη αυτή κατηγορία ανήκουν όλα σχεδόν τα προμαγειρεμένα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι τροφές δηλαδή που έχουν ήδη μαγειρευτεί και έπειτα απλώς καταψυχθεί, ενώ απαιτούν απλώς ζέσταμα από τον καταναλωτή. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δύο φαγητά που πρέπει να σταματήσεις αμέσως τώρα να προσθέτεις στο καλάθι σου, μειώνοντας φυσικά την αγορά και όλων των υπόλοιπων κατεψυγμένων τροφίμων που ανήκουν στην δεύτερη αυτή κατηγορία.

Ποια κατεψυγμένα τρόφιμα πρέπει να σταματήσεις να αγοράζεις εδώ και τώρα;
Πίτσα

Μπορεί ένα κομμάτι πίτσα ή μια ολόκληρη κατεψυγμένη να μην έβλαψε ποτέ κανέναν, ωστόσο σύμφωνα με την Dr. Krutika Nanavati, διαιτολόγο – διατροφολόγο, η τακτική κατανάλωση κατεψυγμένη πίτσας ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την υγεία της καρδιάς. Η "ευκολία" που συνοδεύει το εν λόγω γεύμα έπειτα από μια κουραστική ημέρα, σαφώς έρχεται με κόστος για την φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Εκτός του ότι περιέχει λιπαρά τυριά και σάλτσες καθώς και επεξεργασμένα αλλαντικά, για να καταψυχθεί η προετοιμασμένη πίτσα και να διατηρεί φρέσκια απαιτείται η χρήση μεγάλης ποσότητας νατρίου, όπως επίσης και τεχνιτών συντηρητικών. Μια διατροφή που εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες των επιβλαβών αυτών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια.

Προτηγανισμένες πατάτες

Οι τηγανιτές πατάτες προφανώς και δεν ανήκουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, ωστόσο η κατανάλωση αυτών – και ειδικά στις περιπτώσεις που είναι σπιτικές – μπορεί να έχει κάποια ελαφρυντικά. Σε αντίθεση με τις προτηγανισμένες κατεψυγμένες πατάτες που δεν έχουν ούτε ένα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν σε ένα γεύμα προστίθενται προτηγανισμένες πατάτες τότε λιπαρά, από επικίνδυνα έλαια, και πρόσθετα άλατα καταστρέφουν οποιαδήποτε ελπίδα θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι περισσότερες προτηγανισμένες πατάτες είναι πλούσιες σε νάτριο, το οποίο απειλεί τον οργανισμό με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την ανισορροπία της χοληστερόλης, ορισμένους τύπους καρκίνου και χρόνιες ασθένειες της καρδιάς.

shape.gr