Επικαιρότητα:

Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

03 Δεκ. 2022 - 10:05 | Υγεία
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μαζί με την καλεσμένη του Έλενα Κώνστα και τον γυναικολόγο, Βασίλειο Κελλάρη.
Ο γυναικολόγος, Βασίλειος Κελλάρης εξήγησε πως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και εμφανίζεται συνήθως 14 ημέρες πριν την έμμηνο ρύση και τις πρώτες ημέρες, με το εύρος των συμπτωμάτων να είναι μεγάλο.

«Υπάρχει ένα 25% του αναπαραγωγικού πληθυσμού που τον αφορά το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και ένα 8% που έχει προεμμηνορυσιακή διαταραχή δυσφορική…με τις γυναίκες αυτές να χρειάζονται ενδεχομένως ψυχολογική υποστήριξη» επισήμανε ο κ. Κελλάρης.

Η δημοσιογράφος, Έλενα Κώνστα μιλώντας για τα δικά της συμπτώματα λίγο πριν την έμμηνο ρύση είπε: «Παίρνω συνήθως ένα απλό αναλγητικό και περιορίζομαι σε αυτό. Σίγουρα μία ημέρα πριν αδιαθετήσω θα φάω αρκετά, αλλά όταν την πρώτη ημέρα της περιόδου μου κόβεται η όρεξη, νιώθω φουσκωμένη».

Απλές συνήθειες που μειώνουν τα συμπτώματα
«Μειώνοντας την πρόσληψη του αλατιού, της ζάχαρης και τους απλούς υδατάνθρακες, αυξάνοντας τα πράσινα λαχανικά και τις τροφές πλούσιες σε Ω3 βλέπουμε σημαντική βελτίωση» τόνισε ο γυναικολόγος.

Και συμπλήρωσε: «Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η βιταμίνη Β-6 μαζί με την άσκηση βοηθούν πολύ στην μείωση των συμπτωμάτων, ενώ το μαγνήσιο από μόνο του βοηθάει στη μείωση του φουσκώματος, στη μεταβολή της διάθεσης».

Υπογράμμισε τη σημασία της καθημερινής άσκησης αλλά και τη διακοπή του καπνίσματος στη μείωση των συμπτωμάτων.