Οσφυαλγία: Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο

18 Δεκ. 2022 - 00:17 | Υγεία
Οσφυαλγία: Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να βιώσουν κάποια μορφή πόνου στη μέση. Αυτός ο πόνος μερικές φορές σχετίζεται με τραυματισμούς, χρόνια προβλήματα στην πλάτη, ιατρικές παθήσεις, τον έμμηνο κύκλο ή την εγκυμοσύνη και άλλες υποκείμενες φυσιολογικές αιτίες. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, ο εντοπισμός της προέλευσης του πόνου στη μέση είναι δύσκολος, παρά τη σοβαρότητά του και τον πιθανό αντίκτυπό του στην καθημερινή ζωή των προσβεβλημένων.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ του πόνου στη μέση και διαφορετικών ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, όπως το φύλο, το σωματικό βάρος, οι συνήθειες καπνίσματος και οι διαταραχές της διάθεσης. Πιο πρόσφατα, η έρευνα συνέδεσε επίσης αυτή την ενίοτε ακρωτηριαστική εμπειρία με την αϋπνία και τις διαταραχές του ύπνου. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Zhejiang πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μελέτη που διερευνά περαιτέρω αυτά τα πρόσφατα ευρήματα, προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ ύπνου και πόνου στη μέση.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Neuroscience, υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια αμφίδρομη αιτιώδης σχέση μεταξύ της αϋπνίας και του πόνου στη μέση, με το καθένα να προκαλεί δυνητικά το άλλο. «Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι ο πόνος στη μέση συχνά συνυπάρχει με τις διαταραχές του ύπνου, ωστόσο, η αιτιολογική σχέση παραμένει ασαφής», έγραψαν οι Ge Luo, Yuanyuan Yao, Jiachun Tao, Tingting Wang και Min Yan στην εργασία τους. «Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και του πόνου στη μέση και τονίστηκε η σημασία της βελτίωσης του ύπνου στην ολοκληρωμένη διαχείριση του πόνου».


 
Ο Luo και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα αυτοαναφερόμενα και γενετικά δεδομένα περισσότερων από 400.000 ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής, που συλλέχθηκαν ως μέρος της μελέτης συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) από τη UK Biobank. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ολοκληρώσει γενετικές εξετάσεις και απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα πρότυπα ύπνου τους. Οι αναλύσεις των ερευνητών επικεντρώθηκαν σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την κακή ποιότητα ύπνου, όπως:

η αϋπνία,
η μεγάλη διάρκεια ύπνου,
η σύντομη διάρκεια ύπνου,
και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 

Για να συμπεράνουν μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και του πόνου στη μέση, χρησιμοποίησαν την Μεντελική τυχαιοποίηση (MR), μια σχετικά νέα τεχνική που επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν μετρημένες γενετικές παραλλαγές για να αποκαλύψουν πιθανούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κακή υγεία ή συγκεκριμένες καταστάσεις. Τα ευρήματά τους τόνισαν μια αμφίδρομη αιτιώδη σχέση μεταξύ της αϋπνίας και του πόνου στη μέση, που σημαίνει ότι η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο.

 

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και όχι το αντίθετο. Στο μέλλον, αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ κακού ύπνου και αϋπνίας, ενσωματώνοντας δυνητικά άτομα με άλλο εθνικό και γενετικό υπόβαθρο. Επιπλέον, η εργασία του Luo και των συνεργατών του θα μπορούσε να προωθήσει την εξερεύνηση θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον πόνο στη μέση που στοχεύουν επίσης στην αϋπνία και τα ανθυγιεινά πρότυπα ύπνου.