Από ποιες παθήσεις σας προστατεύει η καλή ενυδάτωση

03 Ιαν. 2023 - 21:17 | Υγεία
Από ποιες παθήσεις σας προστατεύει η καλή ενυδάτωση

Οι ενήλικες που παραμένουν καλά ενυδατωμένοι ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με νέα  σημαντική μελέτη που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πίνουν οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, επισημαίνοντας ότι έτσι επιβραδύνουν τη γήρανση.

Αφού μελέτησαν πάνω από 11.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, παρακολουθώντας τα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους, τα οποία αυξάνονται όταν κάποιος δεν πίνει αρκετό νερό, διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νεότεροι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όποιος παραμένει ενυδατωμένος, μπορεί να παρατείνει τη ζωή του έως και κατά 15 χρόνια.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο περιορισμός του νερού οδηγεί σε βλάβη του DNA και φλεγμονή, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Natalia Dmitrieva, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), δήλωσε: «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει μια ζωή χωρίς ασθένειες».

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν με ασφάλεια την πρόσληψη υγρών για να φτάσουν τα συνιστώμενα επίπεδα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης νερού, αλλά και μέσω άλλων υγρών, όπως είναι οι χυμοί και τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Η μελέτη δεν διευκρίνισε πόσο ακριβώς νερό χρειάζεται κάποιος για να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Ωστόσο, οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία στις ΗΠΑ λένε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να πίνουν έως και τρία λίτρα νερό -που ισοδυναμεί με οκτώ ποτήρια- την ημέρα για να παραμείνουν ενυδατωμένοι.

Το νερό, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και του καφέ, συνυπολογίζονται.

Η αφυδάτωση προκαλεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, όπως είναι η ζάλη, η κούραση και οι πονοκέφαλοι.

Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, οι πέτρες στα νεφρά και η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης, όπου προκαλείται ανισορροπία των ηλεκτρολυτών -καλίου και νατρίου- το άτομο μπορεί να εκδηλώσει επιληπτική κρίση ή μυϊκούς σπασμούς.

Μια απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από μείωση του όγκου του αίματος λόγω αφυδάτωσης, μπορεί να προκαλέσει σοκ στο σώμα από την πτώση της παροχής οξυγόνου.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού όμως, μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνη, προκαλώντας διόγκωση των κυττάρων, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από πέντε ιατρικές επισκέψεις των συμμετεχόντων. Οι πρώτες δύο όταν ήταν στα 50 τους και η τελευταία όταν ήταν μεταξύ 70 και 90 ετών.

Απέκλεισαν ενήλικες που είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου ορού κατά στις αρχικές εξετάσεις ή είχαν υποκείμενες παθήσεις, όπως παχυσαρκία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα νατρίου στον ορό.

Στη συνέχεια, αξιολόγησαν πώς συσχετίζονται τα επίπεδα νατρίου στον ορό με τη βιολογική γήρανση, η οποία αξιολογήθηκε μέσω 15 δεικτών υγείας.

Αυτοί περιελάμβαναν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο, που έδειχναν πόσο καλά λειτουργούσε το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το μεταβολικό, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ατόμου.

Λήφθηκαν επίσης υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, το βιολογικό φύλο, το κάπνισμα και η υπέρταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα νατρίου ορού ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια ταχύτερης βιολογικής γήρανσης.

Αυτό βασίστηκε σε δείκτες όπως η μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, η λειτουργία των πνευμόνων και η φλεγμονή.

Οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό πάνω από 142 mEq/L είχαν έως και 64% αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού, κολπικής μαρμαρυγής και περιφερικής αρτηριακής νόσου, καθώς και χρόνιας πνευμονικής νόσου, διαβήτη και άνοιας.

Οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό μεταξύ 138-140 mEq/L είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νόσο.

«Το αυξημένο νάτριο σε μοντέλα κυτταροκαλλιέργειας, καθώς και ο περιορισμός του νερού σε ποντίκια, προκάλεσαν τις ίδιες αλλαγές που έχουν αναγνωριστεί ως υποκείμενοι παράγοντες για την επιτάχυνση της γήρανσης και επί του παρόντος θεωρούνται στόχοι για παρεμβάσεις αντιγήρανσης. Αυτές οι διεργασίες περιλαμβάνουν προ-φλεγμονώδεις και προ-πηκτικές αλλαγές στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα, βλάβη του DNA, οξείδωση πρωτεϊνών, αυξημένη ενεργειακή δαπάνη λόγω μεταβολικής αναδιαμόρφωσης προς τη μεταβολική παραγωγή νερού και την κυτταρική διαδικασία».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο eBioMedicine.

Onmed