Σεξουαλική υγεία: Πώς το σεξ συνδέεται με την εγκεφαλική λειτουργία;

05 Ιαν. 2023 - 15:05 | Υγεία
Σεξουαλική υγεία: Πώς το σεξ συνδέεται με την εγκεφαλική λειτουργία;

Το σεξ είναι ένα μεγάλο μέρος μιας υγιούς, αφοσιωμένης σχέσης και ωστόσο, από πολλές απόψεις, θεωρείται θέμα ταμπού για συζήτηση. Αλλά το σεξ είναι μια σημαντική πτυχή για την οικοδόμηση οικειότητας και την εδραίωση του δεσμού μας με τον σύζυγό μας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου.

Το σεξ βοηθάει την υγεία του εγκεφάλου;
1- Γίνεστε πιο έξυπνοι
Υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικοί τρόποι με τους οποίους το σεξ μας κάνει εξυπνότερους. Πρώτον, το σεξ ενεργοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλό μας. Όταν κάνουμε ασκήσεις εγκεφάλου όπως σταυρόλεξα, sudoku ή ακόμα και να παίζουμε σκάκι, μόνο ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μας λειτουργούν. Αλλά το σεξ φωτίζει ολόκληρη τη φαιά ουσία μας, καθιστώντας το έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο διατήρησης της γνωστικής μας υγείας. Επιπλέον, το σεξ ενισχύει τις αναλυτικές μας δεξιότητες. Όταν συμμετέχουμε σε σεξουαλική δραστηριότητα, ο εγκέφαλός μας επικεντρώνεται στην παρούσα στιγμή. Αυτός ο τύπος εστίασης στην πραγματικότητα οξύνει τη συγκεκριμένη σκέψη, τη λεκτική και οπτική ευχέρεια, την οπτικοχωρική επεξεργασία, ακόμη και τις γλωσσικές δεξιότητες. 

2- Βελτιώνει τη μνήμη
Αποδεικνύεται ότι το σεξ διεγείρει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, κυρίως στον ιππόκαμπο. Αυτό το μέρος του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη διατήρηση πληροφοριών. Όταν δοκιμάστηκαν, τα σεξουαλικά ενεργά άτομα δοκίμασαν καλύτερα με την ανάκληση λέξεων και είχαν ισχυρότερα αποτελέσματα με οπτική και λεκτική αναγνώριση επίσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που έχουν υγιή σεξουαλική ζωή καθώς γερνούν παρουσιάζουν επίσης πιο αργή μείωση της μνήμης.

3- Σημαντική τόνωση της διάθεσης
Η πιο γνωστή αντίδραση του εγκεφάλου στο σεξ είναι πώς μας κάνει να νιώθουμε καλά. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση ισχυρών νευροχημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η βαζοπρεσίνη, η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι μια δύναμη-γροθιά στο σύστημά μας, βοηθώντας μας να δεθούμε με τον σύντροφό μας, αλλά και ανεβάζοντας τη διάθεσή μας. Συχνά, όταν ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, παίρνουμε μια ώθηση μελατονίνης, μιας νευροχημικής ουσίας που δρα για να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης μας, μειώνοντας έτσι το στρες και το άγχος μας. Επιπλέον, η σεξουαλική επαφή μειώνει επίσης την αρτηριακή μας πίεση αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα μας. Αυτό βοηθά όχι μόνο στην υγεία της καρδιάς αλλά και στην άντληση υψηλότερων επιπέδων οξυγονωμένου αίματος στον εγκέφαλό μας.

Το σεξ έχει τεράστια οφέλη για το σώμα και το μυαλό μας. Ενεργοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλό μας, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την απελευθέρωση απίστευτων ορμονών για καλή αίσθηση. Το σεξ μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές μας ικανότητες, να αναπτύξει νέα εγκεφαλικά κύτταρα, να βελτιώσει τη μνήμη μας και να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής υγείας του σώματος και του εγκεφάλου.