Επικαιρότητα:

Η καθημερινή συνήθεια που βάζει «φρένο» σε διαβήτη και παχυσαρκία

20 Μαρ. 2023 - 17:24 | Υγεία
Η καθημερινή συνήθεια που βάζει «φρένο» σε διαβήτη και παχυσαρκία

Έχει φανατικούς καταναλωτές, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτόν. Αποτελεί για πολλούς το ξεκίνημα της ημέρας, χαρίζοντας ενέργεια, καλύτερη συγκέντρωση και διάθεση.

Νέα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη του καφέ δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε αυτά, γεγονός που μάλλον θα κάνει ορισμένους να τον εντάξουν ακόμη περισσότερο στη ζωή τους.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Karolinska Intitutet της Σουηδίας υποστηρίζουν τώρα ότι η κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι αρκετά για να παρέχουν όλα τα επιθυμητά οφέλη, τονίζουν ωστόσο ότι υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει κατά πόσο οι καταναλωτές καφεΐνης θα επωφεληθούν από την αγαπημένη τους συνήθεια.

Ο παράγοντας αυτός είναι η γενετική προδιάθεση που εμφανίζουν ορισμένοι άνθρωποι να μεταβολίζουν με πιο αργό ρυθμό την καφεΐνη, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες της ουσίας να αποθηκεύονται στο αίμα τους.

Η θετική επίδραση της καφεΐνης στην ενίσχυση του μεταβολισμού, της καύσης του λίπους και της μείωσης της όρεξης έχει ήδη αποδειχθεί επιστημονικά. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καύσεις λίπους είναι ακόμη πιο ενισχυμένες στα άτομα που έχουν προδιάθεση να μεταβολίζουν αργά τη διεγερτική ουσία, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: ygeiamou