Επικαιρότητα:

Απώλεια βάρους: Κολύμπι ή τρέξιμο - Ποτέ καίμε περισσότερες θερμίδες σε 30′

31 Ιουλ. 2023 - 16:36 | Υγεία
Απώλεια βάρους: Κολύμπι ή τρέξιμο - Ποτέ καίμε περισσότερες θερμίδες σε 30′

Την τιμητική του έχει την καλοκαιρινή περίοδο το κολύμπι, καθώς οι διακοπές αποτελούν την ιδανική αφορμή για να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε κολυμπώντας.

 Η κολύμβηση σίγουρα θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη σωματική μας ευεξία αλλά και να μην κερδίσουμε επιπλέον βάρος ενόψει και της καλοκαιρινής ανάπαυλας. Είναι όμως αρκετό για την απώλεια λίπους ή θα χρειαστεί να βάλουμε και τα παπούτσια μας και να βγούμε για τρέξιμο;

 Τρέξιμο
Είτε το λατρεύετε και είναι μέρος της ρουτίνας σας είτε το βαριέστε, τα οφέλη που αποκομίζουμε από το τρέξιμο είναι αδιαμφισβήτητα και επιστημονικά αποδεδειγμένα, ειδικά για τη λειτουργία της καρδιάς. Αντίστοιχα, αυξάνεται η ροή του αίματος προς τους μυς, γεγονός που ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά στην αποβολή περισσότερων θερμίδων, καθώς και στην ενίσχυση των συνολικών επιπέδων φυσικής κατάστασης.

«Ενώ το τρέξιμο απαιτεί μεγάλη πνευματική και σωματική αντοχή, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε θερμίδες» αναφέρει σχετικά η προπονήτρια Jodie McKnight.

Δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποδεικνύουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι τρέχοντας με ρυθμό 10 χλμ. την ώρα, ο μέσος ενήλικας άνδρας (85 κιλών) θα κάψει 420 θερμίδες, ενώ η μέση γυναίκα (72 κιλών) θα κάψει 360 θερμίδες.

Για να ξεκινήσετε με όρεξη, η προπονήτρια προτείνει να δημιουργήσετε μια λίστα αναπαραγωγής με αγαπημένα τραγούδια που θα σας ξεσηκώσουν και να θέσετε ως στόχο τα τριάντα λεπτά, ακόμα κι αν τελικά περπατήσετε αρκετό από αυτόν τον χρόνο.

 Κολύμπι 
Ένα από τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης είναι το γεγονός ότι γυμνάζει όλο το σώμα: Ενδυναμώνει τον πυρήνα, ενεργοποιεί τα χέρια, τα πόδια και τον καρδιακό ρυθμό – καθοριστικές δηλαδή κινήσεις που συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους.

Η προπόνηση χαμηλού επιπέδου (low-impact) όπως το κολύμπι, βελτιώνει επίσης τη μυϊκή δύναμη, τη ροή του αίματος και την ικανότητα των πνευμόνων και της καρδιάς, επισημαίνει η personal trainer Louisa Drake.

 Όσον αφορά την καύση των θερμίδων, στοιχεία του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι ένας άνδρας θα κάψει 252 θερμίδες μετά από μισή ώρα κολύμβησης, οι οποίες αυξάνονται σε 420 θερμίδες αν ο ρυθμός του είναι έντονος. Αντίστοιχα, μια γυναίκα θα κάψει 216 θερμίδες μετά από μισή ώρα χαλαρής κολύμβησης και 360 θερμίδες μετά από έντονη κολύμβηση.

 Επομένως, αν και φαίνεται πως το τρέξιμο είναι περισσότερο ωφέλιμο στην καύση του λίπους, σε σύγκριση με το ήπιο κολύμπι, δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές ως προς το έντονο κολύμπι. Το σίγουρο είναι πως, εάν διαλέξετε τη δραστηριότητα που σας ευχαριστεί περισσότερο, θα χάσετε πιο εύκολα βάρος, μένοντας συνεπείς στην επανάληψη και τον προγραμματισμό σας.

Πηγή: ygeiamou