Επικαιρότητα:

Παθήσεις που συνδέονται με τα ανδρικά γεννητικά όργανα

15 Οκτ. 2023 - 12:02 | Υγεία
Παθήσεις που συνδέονται με τα ανδρικά γεννητικά όργανα

Η εμφάνιση του πόνου στα γεννητικά όργανα, δείχνει να αυξάνεται και να ταλαιπωρεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών κυρίως στην ηλικία 30-40 που φαίνεται να είναι η πιο αγχωτική περίοδος του, αφού κτίζει το οικοδόμημα της ζωής, επαγγελματικής, προσωπικής, κοινωνικής και θέλοντας να είναι τέλειος.

Ο πόνος που «βγαίνει» μπροστά του και απλώνει παντού στα γεννητικά του όργανα (π.χ. όρχεις, πέος, χαμηλά στην κοιλιά, πρωκτική περιοχή) δείχνοντάς του ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ουρολογικών Παθήσεων, οι πιο συχνές παθήσεις που συνδέονται με τον πόνο στα ανδρικά γεννητικά όργανα είναι:

Επιδιδυμίτιδα
Επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου δηλαδή που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Είναι ένας σωληνώδης σχηματισμός, μέσα από τον οποίο περνούν και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια που παράγονται στον όρχι, για να καταλήξουν στον σπερματικό πόρο. Αν παράλληλα υπάρχει φλεγμονή και στον όρχι, η νόσος ονομάζεται ορχεοεπιδιδυμίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά σε νέους άντρες ηλικίας 19 έως 35 ετών.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης:

Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό, π.χ. διουρηθρική προστατεκτομή, περιτομή και κισροκήλη
Η ύπαρξη μόνιμου ουροκαθετήρα
Μετά από έντονη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους

Φίμωση
 
Η φίμωση είναι η κατάσταση, κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα, δηλαδή, του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο του πέους, είναι στενό ή έχει κλείσει, αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Η φίμωση μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να δημιουργείται από επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας, που ονομάζονται βαλανοποσθίτιδες.Πιο συγκεκριμένα, παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης, είναι:

Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία και κυρίως μυκητιάσεις, που δεν αντιμετωπίζονται σωστά,
σακχαρώδης διαβήτης και
τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
Αντιμετωπίζεται με μια απλή επέμβαση, τη γνωστή μας περιτομή, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Νόσος Πεϊρονί (Peyronie)
Η νόσος Peyronie είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση του πέους, που προκαλεί γωνίωσή του, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, είτε ακόμη και προς τα πλάγια. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αφορά όμως κυρίως σε άνδρες μέσης ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί πόνους κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, αλλά και δυσκολία στη στύση.

Υπάρχουν κυρίως χειρουργικές θεραπείες, αλλά και μη επεμβατικές σε πιο αρχικά στάδια της νόσου.

 Μικροφαλλία
Όταν σε ένα τεντωμένο πέος, το μήκος του είναι μικρότερο από 2,5cm, αυτό ονομάζεται μικροφαλλία. Εκτός από την ιδιοπαθή μικροφαλλία, η αιτία της οποίας δεν είναι γνωστή, υπάρχουν δύο σημαντικές ορμονικές διαταραχές, που μπορεί να την προκαλέσουν, οι οποίες είναι:

Υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός, όπου υπάρχει μία ανεπάρκεια στην έκκριση της ορμόνης (GnRH) από τον υποθάλαμο και
υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός, όπου λόγω βλάβης των όρχεων δεν παράγεται φυσιολογικά η τεστοστερόνη.
Αν η λεπτομερής κλινική εξέταση του γιατρού δείξει ότι, όντως, υπάρχει μικροφαλλία, στη συνέχεια πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις αίματος, ώστε να διαγνωσθούν αυτές οι ορμονικές διαταραχές.

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί- έως κάποιο βαθμό- με επέμβαση επιμήκυνσης πέους.

 Κιρσοκήλη
Κιρσοκήλη αποκαλείται η πάθηση, που δημιουργείται, όταν οι φλέβες των όρχεων αποκτούν ελικοειδή – κιρσοειδή διάταξη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη πάθηση, καθώς- παρότι πολλές φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα- μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα ενός άνδρα.

Η κιρσοκήλη παρατηρείται συχνότερα στον αριστερό όρχι κι αυτό οφείλεται σε ανατομικούς λόγους. Λιγότερο παρουσιάζεται και στους δύο όρχεις και πολύ σπάνια μπορεί να προσβάλει τον δεξιό.

Αντιμετωπίζεται χειρουργικά και παρατηρείται βελτίωση στα χαρακτηριστικά του σπέρματος 3-6 μήνες μετά την επέμβαση.

healthstories