Οι προκλήσεις που συναντά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, είναι πραγματικά πολλές. Για μέγιστη προστασία, φρόντισε απλά να προσθέσεις στη διατροφή σου συγκεκριμένες τροφές.
Τι είναι ανοσοποιητικό σύστημα;
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αρχικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο των μικροβίων (βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα) στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, στην περίπτωση που τελικά τα μικρόβια καταφέρουν να εισέλθουν στο σώμα, τους επιτίθεται με διάφορους τρόπους για να τα καταστρέψει. Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μια ομάδα ειδικών κυττάρων, τα οποία ταξιδεύουν στο σημείο του προβλήματος, επιτίθενται στους ιούς και προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν.
Αν, λοιπόν συνηθίζεις να περνάς τους χειμώνες σου αγκαλιά με κουβέρτες, θερμόμετρα και χαρτομάντιλα -και δεν έχεις Covid- ήρθε η ώρα να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή τις παρακάτω τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου.
Μπρόκολο
Το πράσινο αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και C, κάλιο, σελήνιο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει τα κύτταρα από φθορά, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ενώ βοηθάει και στην ενίσχυση του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο. Χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχονται σε αυτό, η εβδομαδιαία κατανάλωση (2 φορές/ εβδομάδα) μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου 2 και αρκετές μορφές καρκίνου, ενώ περιορίζει τυχόν φλεγμονές και βελτιώνει γενικότερα το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Αρακάς
Ο αρακάς είναι γεμάτος βιταμίνη A και C, ολεϊκό οξύ και φυτικές ίνες. Ως γνωστόν, η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και συντελεί στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, όπως της βιταμίνης Ε, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και σε κάνει να νιώθεις πλήρης.
Σκόρδο
Το σκόρδο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία εδώ και αιώνες. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση. Επιπλέον, τα συμπληρώματα εκχυλίσματος σκόρδου μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσουν τη σοβαρότητα του κρυολογήματος και της γρίπης. Η προσθήκη σκόρδου στο φαγητό όταν είσαι άρρωστη, μπορεί να προσθέσει γεύση και να κάνει το φαγητό, ακόμα πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή της γρίπης.
Βρώμη
Περιέχει βήτα γλυκάνες, έναν τύπο φυτικών ινών με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι στον άνθρωπο τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, επιταχύνουν την επούλωση και ενισχύουν τη δράση των αντιβιοτικών.
Γιαούρτι
Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή γαστρεντερική λειτουργία, αλλά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού (μερίδα 210 γραμμάρια) ενισχύει σε σημαντικό βαθμό τις άμυνες του οργανισμού.
Καρύδια
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα καρύδια μειώνουν τη χοληστερίνη, καθώς περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν ευνοϊκή επίδραση στο σύστημα πήξης του αίματος και στη ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας. Επίσης η κατανάλωσή τους μειώνει τη συγκέντρωση λιοπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Προσοχή μην το παρακάνεις όμως, γιατί είναι πλούσια σε λίπη, για αυτό σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου τον διατροφολόγο σου για τις ποσότητες που χρειάζεται να τρως.
πηγή: ladylike.gr