Επικαιρότητα:

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πάθει κρίση πανικού ή άγχους;

29 Νοε 2023 - 13:11 | Υγεία
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πάθει κρίση πανικού ή άγχους;

Η κρίση πανικού ή άγχους, είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου, που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή εμφανής αιτία.  Κατά την εκδήλωσή τους, μπορεί να νομίζεις ότι χάνεις τον έλεγχο, ότι παθαίνεις καρδιακή προσβολή ή ακόμα και ότι πεθάνεις.

Πολλοί αντιμετωπίζουν 1 ή 2 κρίσεις πανικού στη ζωή τους και το πρόβλημα εξαφανίζεται, συνήθως με το τέλος μιας αγχωτικής κατάστασης. Η κατάσταση είναι περίπου 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες. Αν και οι ίδιες οι κρίσεις πανικού δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, μπορεί να είναι τρομακτικές και να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Επίσης όταν οι κρίσεις αυτές είναι επαναλαμβανόμενες, ή περνάς μεγάλες περιόδους με συνεχή φόβο για μια άλλη κρίση, μπορεί να αντιμετωπίζεις διαταραχή πανικού. Περίπου 1 στους 100 έχει γενικότερη διαταραχή πανικού. Οι περισσότεροι αναπτύσσουν για πρώτη φορά τη διαταραχή, στην ηλικία των 20-25 ετών.

Τι προκαλεί τις κρίσεις πανικού

Τα σωματικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού προκαλούνται από τη μετάβαση του σώματος, σε λειτουργία «μάχης ή φυγής». Καθώς το σώμα σου προσπαθεί να πάρει περισσότερο οξυγόνο, η αναπνοή επιταχύνεται. Το σώμα απελευθερώνει επίσης ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και οι μύες να τεντώνονται. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να συμβούν για διάφορους λόγους, ενώ άλλες φορές εμφανίζονται χωρίς κανένα προφανή λόγο. Παράγοντες που θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο είναι οι εξής:

γονίδια
έντονο στρες
χαρακτήρας ευαίσθητος στο στρες ή προσωπικότητα επιρρεπής στα αρνητικά συναισθήματα
μεταβολές στη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου

Μια κρίση πανικού μπορεί να εκδηλωθεί σε στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά οι παράγοντες πυροδότησης διαφέρουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, πολλοί διαπιστώνουν ότι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια κρίση σε:

Κοινωνικές εκδηλώσεις
Δημόσιες ομιλίες
Συγκρούσεις
Καταστάσεις που θυμίζουν παρελθοντικό ή τρέχον άγχοςΈνα τραυματικό συμβάν, όπως ένα σοβαρό ατύχημα ή σεξουαλική κακοποίηση
Μεγάλες αλλαγές, όπως ένα διαζύγιο ή η γέννηση ενός παιδιού

Συμπτώματα
Οι κρίσεις πανικού ή άγχους, συνήθως ξεκινούν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή. Όταν οδηγείς, όταν είσαι για ψώνια ή στη μέση μιας επαγγελματικής συνάντησης. Διαρκούν συνήθως από 5 έως 20 λεπτά. Οι κρίσεις πανικού έχουν πολλές παραλλαγές, αλλά τα συμπτώματα συνήθως κορυφώνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Και συνήθως εκδηλώνονται με μερικά από παρακάτω τα σημάδια ή συμπτώματα:

Αίσθηση επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου
Φόβος απώλειας ελέγχου ή θανάτου
Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
Έντονη εφίδρωση
Τρέμουλο
Δύσπνοια ή σφίξιμο στο λαιμό
Κρυάδες
Εξάψεις
Ναυτία
Κοιλιακές κράμπες
Πόνος στο στήθος
Πονοκέφαλος
Ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία
Αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμήγκιασμα
Αίσθηση αποπροσανατολισμού

Ένα από τα χειρότερα πράγματα, που οι περισσότεροι που έχουν βιώσει μια τέτοια κρίση παραδέχονται ότι φοβούνται, είναι ότι θα πάθουν άλλη μια. Ο φόβος μπορεί να είναι τόσο μεγάλος, που τελικά αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις, οι οποίες πιστεύουν ότι μπορεί να τις πυροδοτήσουν.

 
Πότε να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια
Εάν αντιμετωπίζεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα κρίσης πανικού, αναζήτησε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Αν και είναι έντονα άβολες, δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να τις διαχειριστείς μόνη σου και μπορεί να επιδεινωθούν χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού ή άγχους, μπορεί επίσης να μοιάζουν με συμπτώματα άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις. Επομένως σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό, ένας επαγγελματίας να αξιολογήσει την κατάστασή σου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα από τη ρίζα του.

ladylike