Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία. Διατηρεί τα οστά γερά, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, ενώ βοηθά και στον ύπνο. Η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, έχει γίνει ωστόσο πιο συχνή τα τελευταία χρόνια. Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψη της στον οργανισμό σου;
Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», επειδή το σώμα την παράγει όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κρίσιμο ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και να προστατεύσει από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως:
- απώλεια οστικής μάζας
- κατάθλιψη
- διαβήτης τύπου 2
- καρδιακές ασθένειες
- πολλαπλή σκλήρυνση
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, τυπικά ορίζεται όταν τα επίπεδα στο αίμα είναι κάτω από 20 ng/mL, ενώ τα επίπεδα από 21-29 ng/mL θεωρούνται ανεπαρκή. Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 1.500–2.000 IU βιταμίνης D. Ωστόσο, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις παγκοσμίως.
Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις έλλειψη βιταμίνη D
Τα περισσότερα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ασυμπτωματικά. Ωστόσο μερικά από τα σημάδια έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να είναι όσα θα δεις παρακάτω.
Συχνές ασθένειες ή λοιμώξεις
Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Εάν αρρωσταίνεις συχνά, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σ΄ αυτό.
Κούραση και εξάντληση
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Για παράδειγμα:
- Μια μελέτη του 2019 σε 480 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, συνέδεσε την ανεπάρκεια βιταμίνης D με συμπτώματα κόπωσης.
- Μια μελέτη του 2020 σε 39 παιδιά, συσχέτισε τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με κακή ποιότητα ύπνου και μικρότερη διάρκεια ύπνου. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη κόπωση.
- Μια μελέτη του 2015 σε γυναίκες, βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και κόπωσης. Επιπλέον, το 89% των συμμετεχόντων είχε έλλειψη αυτής της βιταμίνης.
Η αργή επούλωση πληγών συνδέεται επίσης με την έλλειψη βιταμίνης D
Η αργή επούλωση πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό, μπορεί να είναι σημάδι ότι τα επίπεδα βιταμίνης D, είναι πολύ χαμηλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη αυξάνει την παραγωγή ενώσεων που είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέου δέρματος, ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης πληγών. Ο ρόλος της βιταμίνης D στον έλεγχο της φλεγμονής και στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, μπορεί επίσης να είναι σημαντικός για τη σωστή επούλωση.
Άγχος και κατάθλιψη
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης συσχετιστεί άμεσα με το άγχος και την κατάθλιψη, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Απώλεια μαλλιών
Έρευνες υποδηλώνουν ότι η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, μελέτες συνδέουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με την γυροειδή αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σοβαρή τριχόπτωση. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2021, διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να έχουν αντίστροφη σχέση με την απώλεια μαλλιών. Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα βιταμίνης D, τόσο λιγότερη απώλεια μαλλιών ανιχνεύεται στη μελέτη και το αντίστροφο.
Μυϊκός πόνος
Οι αιτίες του μυϊκού πόνου είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία. Αυτή η βιταμίνη μπορεί επίσης να εμπλέκεται στα μονοπάτια σηματοδότησης του πόνου του σώματος, η οποία μπορεί να παίζει ρόλο στον χρόνιο πόνο.
Αύξηση βάρους
Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που συνδέεται με την έλλειψη βιταμίνης D. Μια μελέτη του 2020 σε ενήλικες βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D, του λίπους στην κοιλιά και του αυξημένου βάρους, αν και αυτές οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες στους άνδρες.
πηγή: ladylike.gr