Αν και ο καιρός μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί ακόμη, η άνοιξη είναι προ των πυλών. Η αλλαγή των εποχών μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται διαφορετικές βιταμίνες και συμπληρώματα.
Αν και οι θερμότεροι μήνες χαρακτηρίζονται συνήθως από πιο φρέσκα τρόφιμα, μια διαιτολόγος συνιστά να επανεκτιμήσετε τις «σωστές» βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να χρειαστείτε για να ενισχύσετε την υγεία σας.
«Με τα πρώτα σημάδια της άνοιξης, οι σκέψεις μας συχνά στρέφονται στην υγεία και τη φυσική κατάσταση, και ειδικά αν λαμβάνουμε τα σωστά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων από δίαιτες», δήλωσε η Δρ. Carrie Ruxton, διαιτολόγος και σύμβουλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα Συμπληρώματα Υγείας και Τροφίμων της Βρετανίας, και πρόσθεσε:
«Βγαίνουν από το μενού τα βαρετά χειμωνιάτικα φαγητά και μπαίνουν φρέσκες σαλάτες, φρούτα και πατάτες. Αλλά, ακόμα κι αν τα πάτε καλά με τη διατροφή τις περισσότερες φορές, αξίζει να σκεφτείτε να λάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών και πολυμετάλλων, καθώς ορισμένα τρόφιμα έχουν λίγες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών».
Η ειδικός συνέστησε να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες πέντε βιταμίνες:
- Βιταμίνη D
- Φυλλικό οξύ
- Βιταμίνη B12
- Άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος B
- Βιταμίνη C
1. Βιταμίνη D
Οι υπηρεσίες υγείας συμβουλεύουν όλους να παίρνουν το δημοφιλές συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, αλλά η ειδικός μοιράστηκε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη D όλο το χρόνο.
«Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, μέχρι τέσσερις στους δέκα ενήλικες και περίπου το ένα τρίτο των εφήβων είναι κλινικά ανεπαρκείς. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η έλλειψη φυσικών πηγών βιταμίνης D στη διατροφή (βασικά λιπαρά ψάρια και αυγά) και σε λιγότερους ανθρώπους που έχουν τακτική πρόσβαση στην καλοκαιρινή ηλιοφάνεια», δήλωσε η Δρ. Ruxton και συμπλήρωσε:
«Το αντηλιακό, το μακιγιάζ με SPF και η κάλυψη του δέρματος μειώνουν την έκθεση στη βιταμίνη D, γι’ αυτό ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν έλλειψη βιταμίνης D».
2. Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υποστήριξη της φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου και κατά τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής για την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
Ενώ η ημερήσια σύσταση είναι 200 μικρογραμμάρια ή 400 μικρογραμμάρια κατά τον προγραμματισμό εγκυμοσύνης, έρευνες αποκαλύπτουν τώρα ότι ένα 90% των γυναικών έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους και υπάρχει μια σταθερή πτώση της κατάστασης του φυλλικού οξέος από το 2008.
«Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερα μωρά που κινδυνεύουν από δισχιδή ράχη», είπε η Δρ. Ruxton.
3. Βιταμίνη Β12
Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12 από τη διατροφή τους, αρκεί να τρώνε μια ποικιλία ζωικών τροφών, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά. Ωστόσο, η άνοδος της φυτικής διατροφής και της vegan διατροφής έχει θέσει χιλιάδες ανθρώπους σε κίνδυνο ανεπάρκειας, σύμφωνα με την διαιτολόγο.
Έτσι, συνέστησε στους ανθρώπους που ακολουθούν αυτές τις δίαιτες να λαμβάνουν συμπλήρωμα Β12 ή να χρησιμοποιούν διατροφική μαγιά στα γεύματά τους. Η Δρ. Ruxton πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται επίσης περισσότερη βιταμίνη Β12 καθώς έχουν σε μικρότερες ποσότητες έναν εσωτερικό παράγοντα, μια πρωτεΐνη στο στομάχι που βοηθά το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12.
«Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων με σύμπλεγμα Β, όχι μόνο λόγω της χαμηλότερης απορρόφησης, αλλά επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρόσθετες βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης», είπε η ειδικός.
4. Άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Απαραίτητες για υγιή μαλλιά, νύχια, απελευθέρωση ενέργειας και ρύθμιση ορμονών, οι βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και βιοτίνη έχουν όλες ζωτικής σημασίας ρόλους στο σώμα.
Ενώ θα πρέπει να λαμβάνετε αρκετές τέτοιες βιταμίνες εάν τρώτε μια ισορροπημένη, ποικίλη διατροφή που περιέχει κρέας, ψάρι, αυγά, φασόλια και γαλακτοκομικά τρόφιμα, οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσθετη Β6 εάν παρουσιάζουν συμπτώματα γύρω από τον έμμηνο κύκλο ή την εμμηνόπαυση, εξήγησε η διαιτολόγος.
5. Βιταμίνη C
Όλοι όσοι τρώνε πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα θα πρέπει να λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C, αλλά η ειδικός προειδοποίησε ότι το πρόβλημα είναι ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων και τα εννέα στα δέκα παιδιά δεν το κάνουν. «Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού πορτοκαλιού καθημερινά, παρέχει αρκετή βιταμίνη C», ανέφερε η Δρ. Ruxton.
«Αλλά, ενώ η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι 80 mg, υψηλότερες προσλήψεις περίπου 500-1000 mg για επτά έως 10 ημέρες έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με ένα συμπλήρωμα, ιδιαίτερα αυτό που περιέχει επίσης ψευδάργυρο», κατέληξε.
Πηγή: oloygeia.gr