Επικαιρότητα:

Φιλία: Πέντε τρόποι με τους οποίους ωφελεί την υγεία σου, καθώς μεγαλώνεις

07 Ιουλ. 2024 - 09:50 | Υγεία
Φιλία: Πέντε τρόποι με τους οποίους ωφελεί την υγεία σου, καθώς μεγαλώνεις

Περισσότερη σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, λιγότερο άγχος, αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που μπορούν να «εγγυηθούν», μια υγιή και χαρούμενη ζωή. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το μυστικό για μια μακρά, υγιή ζωή, είναι ένα, και ακούει στο όνομα «φιλία». Δεν το λέμε εμείς, η επιστήμη το λέει.

Μια μελέτη του 2023, απέδειξε ότι «το να έχεις ισχυρούς δεσμούς τόσο με στενούς κοινωνικούς κύκλους όσο και με εκτεταμένες ομάδες, σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία». Στον αντίποδα, έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια απομόνωση και το παρατεταμένο αίσθημα της μοναξιάς, μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευημερία σου.

Και εδώ, είναι που έρχονται οι φιλίες. Ναι, η οικογένεια σίγουρα σε βοηθά να καλύψεις πολλές από τις κοινωνικές σου ανάγκες, αλλά η φιλία είναι αυτό το κάτι που κάνει τη ζωή μοναδική. Είναι αυτό το κάτι που έχει εντελώς διαφορετική επίδραση στην καθημερινότητά σου.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Η φιλία είναι «χρυσό» εισιτήριο για τη μακροζωία. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση 148 διαφορετικών μελετών το 2010, διαπίστωσε ότι οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις ενισχύουν τις «πιθανότητες επιβίωσης» κατά 50%, που σημαίνει ότι σε βοηθούν να ζήσεις περισσότερο. Η έλλειψή δυνατών φιλιών, από την άλλη πλευρά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά μεγάλο ποσοστό.

Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Η κοινωνική σύνδεση, δεν ωφελεί μόνο την ψυχή. Εξάλλου, η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας, 29% μεγαλύτερης πιθανότητας καρδιακής νόσου και 32% μεγαλύτερης πιθανότητας εγκεφαλικού, σύμφωνα με έρευνα.

Καλύτερη γνωστική υγεία και μνήμη
Η τακτική αλληλεπίδραση με τους φίλους, σε κρατά «κοινωνικά δεσμευμένο», κάτι που είναι σημαντικό για τη γνωστική υγεία σου. Γενικότερα, η ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να κρατήσει το μυαλό ενεργό και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Τα επιστημονικά στοιχεία, έχουν βρει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ της κοινωνικής δραστηριότητας και των δεικτών γνωστικής υγείας, όπως η εργασιακή μνήμη, οι οπτικές και χωρικές ικανότητες, η ταχύτητα επεξεργασίας και η συνολική εκτελεστική λειτουργία (ένα σύνολο δεξιοτήτων που περιλαμβάνει πράγματα όπως προγραμματισμός, αυτοέλεγχος και παρακολούθηση οδηγιών).

Μειωμένο στρες και άγχος
Η φιλία είναι ένα εξαιρετικό ανακουφιστικό από το άγχος και το στρες. Το γέλιο και η απόλαυση με φίλους, μπορούν να μειώσουν το άγχος, το οποίο με τη σειρά του έχει θετικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φίλοι παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική ευεξία, ειδικά καθώς μεγαλώνεις.

Αυξημένη αίσθηση του ανήκειν
Το να έχεις φίλους, σου δίνει μια αίσθηση του ανήκειν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μεγαλύτερη ηλικία. Το να κάνεις σχέδια με τους φίλους σου, μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να προσθέσεις «χρώμα» στη ζωή σου. Οι κοινωνικές σου σχέσεις είναι συχνά μια συλλογική αναπαράσταση των αξιών σου, οπότε όλες οι διασυνδέσεις μπορεί να είναι ένα «σανίδι» που χρησιμεύει και για να επιβεβαιώσεις ή όχι τις απόψεις σου.

πηγή: jenny.gr