Επικαιρότητα:

Τα 5 πιο περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σιδήρου

24 Νοε 2016 - 10:03 | Υγεία
Τα 5 πιο περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σιδήρου

 Δεν είναι μόνο τα λεπτά νύχια και η τριχόπτωση ενδείξεις σιδηροπενίας Έτρωγες χώμα όταν ήσουν παιδί

Αν η μαμά σου έχει πει πως όταν ήσουν μικρή είχες τη συνήθεια να τρως χώμα στις κούνιες ή χαρτόνια ή τον ασβέστη από τους τοίχους ή κιμωλίες και γενικά πράγματα βρώμικα που δεν τρώγονται, τότε μάλλον η σιδηροπενία (ή ακόμα και η αναιμία) σε ταλαιπωρούσε από παιδί. Αν έχεις την ίδια επιθυμία ακόμα αλλά ντρέπεσαι να το πεις ακόμα και σ΄έναν γιατρό, πήγαινε για εξετάσεις αίματος και τσέκαρε το σίδηρό σου.

Σκασμένα χείλη

Δεν σκάνε μόνο από το κρύο ή από το φάγωμα. Η ανεπάρκεια σιδήρου τα πλήττει επίσης. Ένας στους τρεις ανθρώπους με σιδηροπενία έχουν γωνιακή χειλίτιδα, δηλαδή σκάσιμο στις γωνίες του στόματος. Όσο lip balm και να βάλεις, δεν συνέρχονται με τίποτα.

Πρησμένη γλώσσα

Ένα ακόμα μη προφανές σύμπτωμα. Γλωσσίτσα πρησμένη, σε σημείο που επηρεάζεται και η προφορά σου (λέγεται γλωσσίτιδα).

Ταχυκαρδία

Έχεις αρρυθμίες ή μια καρδιά που αρχίζει να χτυπά γρήγορα ξαφνικά; Επισκέψου τον καρδιολόγο, αλλά μην εκπλαγείς καθόλου αν ακούσεις ότι το πρόβλημα που το προκαλεί όλο αυτό είναι η έλλειψη σιδήρου.

Θες να τρως παγάκια

Λέγεται παγοφαγία και είναι η παράλογη, ανεξήγητη λαχτάρα να μασουλάς παγάκια ακόμα κι όταν δεν κάνει την παραμικρή ζέστη. Δεν μιλάμε για εκείνη την κοινή συνήθεια να τρως τα παγάκια του αναψυκτικού σου, αλλά για πραγματική "λύσσα" για αμέτρητα παγάκια καθημερινά.

Tromaktiko