Επικαιρότητα:

Τι μας βοηθά να βρούμε την ευτυχία;

28 Φεβ. 2022 - 17:37 | Ψυχολογία
Τι μας βοηθά να βρούμε την ευτυχία;

Ίσως να έχετε ακούσει ότι η ευτυχία αποτελεί μία προσωπική επιλογή. Βέβαια άλλη θεωρία μιλά για ένα «καθορισμένο σημείο ευτυχίας», διαφορετικό για τον καθένα, το οποίο καθορίζεται, σύμφωνα με ερευνητές, από το DNA αλλά και τις συνθήκες της καθημερινότητας ενός ατόμου. Η ευτυχία πιθανότατα να βρίσκεται κάπου στην μέση, αφού έχουμε και εμείς την δυνατότητα να την ενισχύσουμε σημαντικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσπάθεια εκ μέρους μας.

Ευτυχία και δεδομένα
Αυτή η προσπάθεια δεν είναι ακριβώς έτσι όπως την φαντάζεστε. Υπάρχει ένας βαθιά ριζωμένος μύθος που μας υπαγορεύει ότι η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στην επιτυχία ολοένα και μεγαλύτερων ή περισσότερων στόχων. Ωστόσο, αν ακολουθήσει κανείς το παραπάνω σκεπτικό, θα συνειδητοποιήσει ότι η «ευτυχία» του θα διαρκέσει για λίγο, μέχρι η νέα επιτυχία να γίνει απλώς ένα ακόμα δεδομένο. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι για μια εντονότερη και βαθύτερη αίσθηση ευτυχίας, που θα διαρκέσει για πολύ περισσότερο, ίσως να πρέπει να εστιάσετε στο συναίσθημα αυτό καθαυτό με συνέπεια και όχι στις συνθήκες γύρω σας. Με άλλα λόγια, μπορείτε να ενισχύσετε την ευτυχία σας, καλλιεργώντας την μέσα από τις καθημερινές σας δραστηριότητες αλλά και τις σκέψεις σας.

Εστιάζουμε στα «μικρά»
Εκτός των σημαντικών γεγονότων και των επιτυχιών σας, θα ήταν καλό να σκεφθείτε ορισμένες μικρές, φαινομενικά, στιγμές και να συνειδητοποιήσετε πόσο μεγάλες τελικά είναι. Η ζωή μας αποτελείται από αυτές τις απλές στιγμές, που διαδέχεται η μία την άλλη και προσδίδουν ανεπαίσθητη χαρά στην καθημερινότητά μας. Για να τις βρείτε αρκεί να σκεφθείτε πότε νιώσατε πραγματικά ήρεμοι και χαρούμενοι, ευτυχισμένοι με αυτό που κάνατε εκείνη την στιγμή και με τα άτομα που είχατε γύρω σας.

Αφού βρείτε αυτές τις στιγμές, προσπαθήστε συνειδητά να εστιάσετε σε αυτές, ειδικά όταν νιώθετε το ηθικό σας να πέφτει. Αρκεί να ανοίξετε το κινητό σας τηλέφωνο και να χαζέψετε τα χαρούμενα πρόσωπα με τα μεγάλα χαμόγελα για να σχηματιστεί και το δικό σας. Εστιάζοντας λοιπόν στα «μικρά» θετικά της ζωής σας, έχετε την δυνατότητα να ανταπεξέλθετε, ακόμα και στα πιο δύσκολα ενώ παράλληλα δεν ξεχνάτε να σχεδιάσετε ξανά τέτοιες όμορφες στιγμές.

Τι άλλο μας βοηθά;
Οι κοινωνικές μας σχέσεις είναι εξίσου σημαντικές, αφού η διατήρηση στενών κοινωνικών επαφών όχι μόνο συμβάλλει στην σωματική και ψυχική υγεία αλλά αποδεικνύεται κρίσιμη για την ευτυχία μας. Βρείτε λίγο χρόνο για να δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και φροντίστε να είστε συναισθηματικά παρόντες για να μπορέσετε να απολαύσετε κάθε στιγμή που περνάτε μαζί. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε ένα διάλειμμα από την γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητα και θα τονώσετε την ψυχολογία σας.

Μην ξεχνάτε να κοιμάστε αρκετά, καθώς έτσι ξεκουράζεστε σωματικά αλλά και ψυχικά. Οι ερευνητές έχουν τονίσει πολλές φορές, πόσο σημαντικός παράγοντας είναι ο ύπνος για την ευημερία του ατόμου. Επομένως, θα ήταν καλό να κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ, τόσες ώστε την επόμενη ημέρα να νιώθετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια.

Να μιλάτε όμορφα στον εαυτό σας και αφήστε την αυστηρή κριτική κατά μέρος. Θα ήταν καλό να μάθετε να είστε ευγενικοί και υποστηρικτικοί μαζί του ακόμα και τις μέρες που κάνετε λάθη, όπως ακριβώς είστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Σε στιγμές αποτυχίας ή μεγάλων προκλήσεων, παρατηρήστε τον τόνο που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε στον εαυτό σας και προσπαθήστε να του μιλάτε με καλοσύνη και στοργή.

vita.gr