Επικαιρότητα:

Πώς θα κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν

16 Σεπ. 2022 - 08:04 | Ψυχολογία
Πώς θα κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν

Tο πόσο συμπαθής ή όχι είσαι στον περίγυρό σου αποτελεί κριτήριο στις ανθρώπινες σχέσεις από την εποχή των πρωτόγονων κοινωνιών.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές λοιπόν κατά τις οποίες μπορείς να βελτιώσεις τις κοινωνικές δεξιότητες σου, ώστε να γίνεσαι πιο εύκολα αποδεκτός από τους άλλους.  

Μια «ανοιχτή» χειραψία
Όλα ξεκινούν από αυτή την πρώτη στιγμή σωματικής επαφής: είτε δεχτούμε ότι αποτελεί μια κίνηση που δηλώνει φιλικές και ειρηνικές προθέσεις, όπως λένε πολλοί (ενώνοντας τις παλάμες, δείχνεις συμβολικά ότι δεν κρατάς όπλο), είτε σκεφτούμε σοβαρά τη θεωρία που εισήγαγε το ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ, ότι έτσι οι άνθρωποι ανταλλάζουν τη μυρωδιά τους, η χειραψία είναι πολύ ενδεικτική για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση δύο ατόμων.

Φρόντισε να κάνεις μια πρόθυμα, «γεμάτη» χειραψία, έχοντας πρώτα στρέψει το σώμα σου προς το συνομιλητή σου (τόσο το επάνω μέρος όσο και τους γοφούς σου), όπως και το βλέμμα σου. Είναι σημαντικό να δείξεις ένα ειλικρινές ενδιαφέρον σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα.

Σκύψε προς τα εμπρός
Το είχε εξηγήσει πολύ καλά ο Albert Mehrabian στο κλασικό βιβλίο του «Μη λεκτική επικοινωνία»: όταν σκύβεις προς τον συνομιλητή σου, στρέφεις τις αισθήσεις σου προς τα εκείνον, οπότε προσέχεις τα λόγια του περισσότερο – και αυτό φαίνεται.

Μειώνοντας τη φυσική απόσταση μεταξύ σας, μειώνεις και την απόσταση που σας χωρίζει σε μεταφορικό επίπεδο. Σταδιακά, αύξησε τις χειρονομίες που προκύπτουν οργανικά από τον λόγο σου και ίσως σε κάποιο καλό timing να είναι θεμιτό και το ελαφρύ άγγιγμα. Αλλά ίσα για να δώσεις την αίσθηση της εγγύτητας.

Δώσε χρόνο
Υπάρχει ακόμη η τάση της αυτοπροβολής αλλά είναι κατάλοιπο της A male κουλτούρας. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο βγαίνεις μπροστά για να δηλώσεις τη γνώμη σου ή να στρέψεις τη συζήτηση προς τα εσένα και «όσα έχεις ζήσει», το κλίμα της συζήτησης βαραίνει και σταματά να αφορά. Το άλλο άτομο σύντομα παραιτείται από την προσπάθεια και απλά κάνει υπομονή, είτε αντιδρά με ειρωνεία.

Γι’ αυτό, η παύση είναι αρετή στην πρώτη γνωριμία, ώστε να βρει καθένας τους χρόνους του. Μια τεχνική για να δίνεις χώρο είναι μόλις ο συνομιλητής σου φτάσει σε μια διαπίστωση, να επαναλάβεις τη φράση του. Αυτό δείχνεις ότι ακούς πράγματι αυτά που λέει και δε βιάζεσαι να πάρεις τον λόγο.

Τολμηρός αλλά ειλικρινής
Ακόμη και στις ταινίες, τα βιβλία και γενικά, συμπαθής δεν είναι ποτέ ένας ατσαλάκωτος χαρακτήρας, αυτός είναι αδιάφορος. Στην ψυχολογία υπάρχουν οι μηχανισμοί της ενσυναίσθησης και της ταύτισης από πίσω, τους οποίους αν καταφέρεις να ενεργοποιήσεις, θα έχεις τον συνομιλητή με το μέρος σου.

Δεν υπάρχει μία και μόνο συνταγή για αυτόν τον σκοπό: μπορεί να είναι μια προσωπική ιστορία την κατάλληλη στιγμή της συζήτησης, είτε ένας φόβος, αλλά και μία ξεκάθαρη δήλωση για κάτι που πλανάται στην ατμόσφαιρα της συζήτησης, αλλά κανείς δεν παίρνει το θάρρος να το πει. Είναι η στιγμή να το κάνεις εσύ.

Αλλά προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι η ειλικρίνεια.

Γέλα ελεύθερα
Το χιούμορ είναι ένας πολύ βαθιά εγγεγραμμένος κώδικας επικοινωνίας – και όλοι έχουμε μια δόση από αυτό. Άλλοι το εκφράζουν άμεσα και γρήγορα, με αυτοπεποίθηση, ενώ άλλοι κρατάνε χαμηλό προφίλ, μέχρι να νιώσουν άνετα. Το χιούμορ και η άνεση ταυτίζονται. Οπότε, λειτουργεί και ανάποδα: αν δείχνεις στον άλλον ότι νιώθεις άνετα και γελάς, τότε εκείνος απασφαλίζεται πιο γρήγορα. Παίρνει θάρρος.

Άλλωστε, πάντα μας έλεγαν να είμαστε χαμογελαστοί στις κοινωνικές υποχρεώσεις.

Να είσαι δοτικός
Πρέπει να είναι απρόσμενη η κίνηση, αλλά όχι επιτηδευμένη, με φυσικότητα: μια ευγενική ερώτηση εάν ο άλλος αισθάνεται άνετα εκεί που βρίσκεστε ή αν χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο, μια πρόθυμη αντίδραση όποτε χρειαστεί, ή και ένα μήνυμα στο τσατ σε δεύτερο χρόνο, είναι πράγματα που πάντοτε εκτιμώνται.

Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν είναι ο σκοπός σου να πάρεις πίσω ανταποδοτικά οφέλη – παίρνεις μια πρωτοβουλία, χωρίς να περιμένεις κάτι πίσω.

.news.