Επικαιρότητα:

Ένας καθηγητής του Harvard παραθέτει 5 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σε κάνουν πιο ευτυχισμένο

21 Οκτ. 2022 - 09:19 | Ψυχολογία
Ένας καθηγητής του Harvard παραθέτει 5 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σε κάνουν πιο ευτυχισμένο

Ο Shawn Achor έχει κερδίσει πάνω από 12 διακεκριμένα βραβεία διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου παρέδωσε διαλέξεις για τη θετική ψυχολογία.

Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Good Think Inc., μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Κέμπριτζ, η οποία ερευνά τους… θετικούς ανθρώπους — άτομα που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο — για να κατανοήσει πού διασταυρώνονται οι ανθρώπινες δυνατότητες, η επιτυχία και η ευτυχία. Και παραθέτει τις σχετικές συμβουλές.

Με βάση την έρευνά του και την 12ετή εμπειρία του στο Χάρβαρντ, ο Achor μέσα από την εταιρεία του αλλά και μέσα από ομιλίες περιγράφει ξεκάθαρα στους Oργανισμούς πώς να αυξήσουν την ευτυχία στο εσωτερικό τους, να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας και την κερδοφορία τους.

Ο ίδιος είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου The Happiness Advantage.

«Όταν ρωτούσα τους φοιτητές μου πόσο ευτυχισμένοι είναι», εξηγεί, «μου απαντούσαν όλοι “δουλεύω σκληρά τώρα, ώστε όταν τελειώσω τις σπουδές μου/βρω δουλειά/κάνω οικογένεια, να είμαι ευτυχισμένος/η”. Και πράγματι, φαίνεται πως όλοι συνεχώς περιμένουμε “κάτι” για να νιώσουμε ευτυχισμένοι».

Όμως πόσο καλά νιώθουμε μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή της εκπλήρωσης; Και μετά από αυτή, πάντα δεν ακολουθεί ένας επόμενος στόχος, που πάλι πρέπει να… περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; Ο διάσημος καθηγητής, εξηγεί πώς να αποφύγουμε αυτήν ακριβώς την παγίδα. Ακολουθώντας 5 καθημερινές συνήθειες που μας βοηθούν να είμαστε ευτυχισμένοι κάθε μέρα της ζωής μας.

1. «Γράφετε κάθε μέρα τρία καινούργια πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες», συστήνει ο Achor. «Οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτή η συνήθεια μας κάνει πιο αισιόδοξους -και πως αυτή η επίδραση κρατάει 6 ολόκληρους μήνες-, ενώ αυξάνει σημαντικά και τα ποσοστά επιτυχίας μας ό,τι κι αν κάνουμε».

2. «Αφιερώνετε 2’ κάθε μέρα γράφοντας κάτι θετικό που ζήσατε το τελευταίο 24ωρο». Αυτή η στρατηγική μας βοηθάει να βλέπουμε τι δίνει νόημα στη ζωή μας και μας βάζει σε μία διαδικασία να εντοπίζουμε τα όμορφα πράγματα που ζούμε, αντί να επικεντρωνόμαστε στις δυσκολίες, σύμφωνα με τον Achor. Και έτσι, τα επίπεδα ευτυχίας μας αυξάνονται κατακόρυφα.

3. «Κάνετε γυμναστική για 10’ κάθε μέρα. Με αυτό τον τρόπο [εκτός από τα οφέλη που απολαμβάνουμε στο σώμα και την υγεία μας], εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να πιστεύει πως εμείς έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων, εμείς αποφασίζουμε για τον εαυτό μας, και πως επομένως, ό,τι κι αν συμβεί, είμαστε νικητές κάθε μέρα», λέει ο καθηγητής.

4. «Διαλογιστείτε για 2’, εστιάζοντας στην αναπνοή σας. Ο διαλογισμός μειώνει το στρες, αυξάνει την ευτυχία και διώχνει τις [πολλές] παρενέργειες του multitasking» τονίζει.

5. «Κάντε ρουτίνα το να ξεκινάτε τη μέρα σας γράφοντας ένα όμορφο μήνυμα σε κάποιον». Γράφοντας ένα «ευχαριστώ» ή ένα «μπράβο», ερχόμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους με τους oποίους μοιραζόμαστε είτε την προσωπική είτε την επαγγελματική μας ζωή μας και προσθέτουμε πολλούς πόντους ευτυχίας στην καθημερινότητά μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και μια ενδιαφέρουσα TEDx ομιλία του Achor με τίτλο: «Το χαρούμενο μυστικό για μια καλύτερη εργασία». Η ομιλία είναι διαθέσιμη με Ελληνικούς υπότιτλους.